Rel in Dordrecht om ‘foute namenlijst’

Dordrecht Museum 1940-1945. Beeld: Dordrecht Centraal

In Dordrecht is heibel ontstaan na het bekend maken van een lijst met namen van dodelijke slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Op de lijst, die op vier mei in het Dordtse Museum 1940-1945 gepresenteerd werd, prijken vermoorde Joden en gedode Duitse soldaten naast elkaar. Een gotspe, vindt de bezorgde burger Edjo Frank. Hij behoort tot de kleine Joodse gemeenschap in de Drechtstad. Hij heeft zijn beklag gedaan in de lokale media en een verontwaardigde brief geschreven aan de gemeenteraad. De museumdirecteur haalt hier zijn schouders over op. In totaal staan 1.807 mensen die omkwamen op het Eiland van Dordrecht op de lijst.

Tijdens een plechtigheid in het museum werden donderdag de namenlijsten onthuld van ‘in Dordrecht gesneuvelde mensen’. Dat daar de namen van Duitse soldaten en SS’ers bij zaten, moest Frank in de lokale media vernemen. ‘Ik vind het kwetsend en ongepast dat nota bene op 4 mei, de dag van de Nationale Dodenherdenking in Dordrecht, een bijeenkomst plaatsvindt in aanwezigheid van leden van het gemeentebestuur waarbij gesneuvelde Duitsers, indertijd deel uitmakend van de nazi-bezettingsmacht; als “slachtoffers” worden opgevoerd terwijl zij mede verantwoordelijk waren voor onder meer de vervolging, deportatie en vernietiging van 203 in Dordrecht wonende Joodse burgers’, schrijft Frank in de brief.

Hij eist tekst en uitleg van de gemeenteraad. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Uit de brief: ‘Ik ben benieuwd naar uw verklaring voor én opvatting over deze gebeurtenis. Ook verneem ik graag of, en zo ja waarom, u van mening bent dat dit soort activiteiten van het Dordtse ‘oorlogsmuseum’ Museum 1940-1945 door u moeten worden ondersteund’. Vooralsnog is er geen reactie gekomen van de Dordtse raad. Wel is er in de lokale media over gesproken. “Dat dit oorlogsmuseum de weg kwijt is, dat verbaast me niet zo. Hun morele kompas is zoek. Maar wat ik niet kan begrijpen is dat onze burgemeester aanwezig was in het museum”, aldus Frank.

Directeur Berends van het Museum 1940-1945 zegt niet te kunnen begrijpen waarom er commotie is over de lijst. Hij vertelde een lokale journalist dat ‘het gewoon namen zijn’ en dat hij er geen erg in heeft dat er ook Duitsers op de lijst staan. Frank snapt niet ‘hoe mensen het in hun hoofd kunnen halen’ om de Duitse bezetters die de Dordtse Joden hebben afgevoerd op één lijst te zetten met de Joodse slachtoffers. “Ik zou het waarderen dat de gemeenteraad daar eens duidelijkheid over geeft”, aldus Frank, die boos en verdrietig is. Hij wacht de reactie van de raad af.

Categorie:

Home » Nieuws » Rel in Dordrecht om ‘foute namenlijst’