Christie met rabbijnen tegen Iran-deal

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De Republikeinse presidentskandidaat Chris Christie is tegen de atoomdeal van de internationale gemeenschap met Iran, zo verkondigde hij dinsdag tijdens een persconferentie. Het is niet opvallend dat een Republikein tegen het akkoord is – bijna alle kopstukken uit de partij zijn dat. Maar het is wel opvallend dat Christie zijn boodschap brengt terwijl er zoveel bekende Amerikaanse rabbijnen naast hem staan. Hij hield zijn persmoment in het Rutgers University Chabad House in New Brunswick.

“Ik roep de Democratische senator Cory Booker van New Jersey op om tegen de deal te stemmen”, aldus Christie, die tevens gouverneur is van de staat New Jersey. Zijn oproep vond weerklank met applaus, waaronder van de bekende rabbijn Shmuley Boteach. Booker heeft zijn standpunt rond de Iran-deal nog niet bekend gemaakt. De andere senator uit de staat, Robert Menendez, heeft dit wel gedaan en is tegen. Christie: “We moeten rekenen op het goede oordeel van het Amerikaanse Congres, duidelijkheid die het aan president Obama ontbeert.”

Boteach gaf aan het roerend met Christie eens te zijn. Booker is een Joodse geestverwant, zo meldde hij. “We hebben vroeger samen de Torah bestudeerd op de Oxford Universiteit”, aldus de rabbijn. Het is hem en de Republikeinen er alles aan gelegen om elke senaat-stem tegen de deal te winnen. Niet omdat de Republikeinen momenteel geen meerderheid in de senaat hebben, maar omdat ze een zo breed mogelijk blok willen vormen tegen de regering van president Obama. Onlangs ging de Joodse Democratische senator Charles Schumer van New York nog mee tegen de deal. Hij verklaarde dat iedere Democraat zijn eigen afweging moet maken.

President Obama heeft al aangekondigd dat het akkoord met Iran hoe dan ook door de Verenigde Staten ondertekend zal worden. Mocht de senaat tegen stemmen, dan zal hij zijn veto uitspreken om de deal er alsnog door te drukken. De zeventien Republikeinse presidentskandidaten schreeuwen moord en brand om deze zet, waaronder in reclamefilmpjes zoals deze:

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Christie met rabbijnen tegen Iran-deal