Reykjavik trekt Israël-boycot in

De burgemeester van Reykjavik trekt een motie van zijn gemeenteraad in die oproept tot het boycotten van Israëlische producten. Burgervader Dagur Eggertsson zegt in een interview op de IJslandse radio, dat het besluit slecht was voorbereid. ‘Het had duidelijker in de tekst tot uitdrukking moeten worden gebracht dat slechts goederen uit de door Israël bezette gebieden zouden worden geboycot,” zei Eggertsson. ‘Ik zal de gemeenteraad aanbevelen dat de motie zoals deze nu luidt wordt ingetrokken, waarna we de volgende stap zullen bespreken’.

Eggertson zegt te hebben onderschat tot hoeveel commotie de motie, die afgelopen week werd aangenomen, zou leiden. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken en verschillende Joodse organisaties reageerden fel op de motie. Ronald Lauder, voorzitter van het Joods Wereldcongres (WJC) sprak zijn teleurstelling uit over ‘de stilte van het IJslandse politiek leiderschap in deze belangrijke kwestie’. De regering distantieerde zich kort daarna van de actie van het hoofdstedelijke stadsbestuur. Minister-president Davið Gunnlaugsson noemde de motie ‘belachelijk’.

De motie lijkt een puur symbolische daad, uit sympathie voor het Palestijnse onafhankelijkheidsstreven. In de motie werden geen specifieke bedrijven of producten genoemd. Ook bleef tijdens de behandeling onduidelijk of er wel sprake is van commerciële banden tussen de hoofdstad en Israëlische ondernemingen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Reykjavik trekt Israël-boycot in