Robert Aronson: ‘Het vaasje van Rutte stond er in twaalf minuten op’

Aronson
K. Rijken

Voor antiquair Robert Aronson is de kunstbeurs TEFAF het hoogtepunt van het jaar. Aronson, wiens familie sinds 1881 handelt in kunst- en antiek, is gespecialiseerd in 16de en 17de eeuw Delfts aardewerk. Hij runt zijn familiebedrijf, is actief voor kunstprogramma Tussen Kunst en Kitsch en werkte onlangs mee aan een promotievideo van VVD-premier Mark Rutte. “Het filmpje over Ruttes vaasje stond er in twaalf minuten en vier takes op.” Samen met zijn moeder Irene Aronson staat hij weer twee weken op de TEFAF in Maastricht. “Het is alle hens aan dek en we gaan er met zijn allen voor.” Het bedrijf beleeft een goede beurs. De belangstelling is groot en er zijn al een aantal objecten verkocht.

Dringen
Voorin de grote hal van het Maastrichts Expositie en Congres Centrum (MECC) is de stand van Aronson Delftware. Het is erg druk. Kunstobjecten van aardewerk zoals vazen, beelden en ander aardewerk staan op planken tentoongesteld. De stand is fel verlicht. Het is soms dringen geblazen, waarschijnlijk omdat het ook om echt Hollands Delfts blauw aardewerk uit de zeventiende eeuw gaat, maar ook omdat de typische beelden het oog van veel bezoekers trekken. In een hoek staat Robert Aronson, antiquair en eigenaar van het bedrijf. “We proberen altijd met een zo mooi mogelijke collectie te komen op de TEFAF en het geluk zit mee dit jaar. We hebben bijna tachtig nieuwgevonden marktverse objecten.”

Babyfiguurtjes
In de eerste vier dagen van de beurs gingen een paar mooie dingen van de hand. Aronson loopt naar twee beeldjes van polychroom Delfts aardewerk. Het zijn twee babyfiguurtjes met druiven in hun handen. “Deze twee lieve beeldjes hebben we ook op de cover van onze catalogus gezet. Ze zijn afkomstig uit Delft en zijn rond 1760 vervaardigd. Ze zijn meteen verkocht aan een Nederlandse verzamelaar. Hij had ze op het omslag van de catalogus zien staan.” Hij wandelt verder en staat stil bij een kaststel. “Het is een vroeg-gekleurd kaststel, zoals we dat noemen, van begin 1700. Dit is een stel met basiskleuren dat is gekocht door een Amerikaans museum.” Welk museum? “Een Amerikaans museum, meer wil ik niet zeggen want misschien wil dat museum het wel voor zichzelf houden.”
De tekst gaat verder onder deze afbeelding.

Aronson
Delfts blauwe polychrome figuurtjes, circa 1760 (foto: Aronson Delftware)

Delftsblauw
“De antiekhandel is van oudsher een Joods vak,” vertelt Aronson. Joden mochten vaak geen lid worden van de gilden waardoor ze geen ‘gewone beroepen’ konden uitoefenen. Zodoende gingen ze de kunst- en antiekhandel in. Aronsons familie ging na de gildentijd het vak in. “De antiek is onderdeel van mijzelf. Het is me vanaf kleins af aan met de paplepel ingegoten. Ons bedrijf bestaat sinds 1881 en heeft een enorme geschiedenis en familiehistorie.” Oorspronkelijk was het bedrijf een algemeen antiquairsbedrijf. “Op het moment dat ik in de zaak ging werken, in 1990, hadden we nog glas, tapijten, klokken en meubelen in de verkoop. Om onze kop boven het maaiveld uit te kunnen steken zijn we ons zo’n twintig jaar geleden gaan specialiseren in Delfts blauw aardewerk. Langzaamaan hebben we de andere objecten afgestoten.

Delfts blauwe judaïca?
Al weer wat jaren is Aronson Delftware gespecialiseerd in 16de en 17de eeuw Delfts blauw aardewerk. “Internationaal gezien was dat een goede zet van mijn vader en ik,” zegt Aronson met trots. Hij wordt gevonden door alle partijen. “Of het nou verkopers zijn van collecties die mij uitzetten tegen veilinghuizen als Sotheby’s en Christie’s of dat het musea zijn die objecten willen kopen, ze komen uiteindelijk vaak bij ons terecht.” Hij verkoopt geen judaïca, want Joodse objecten bestaan er bijna niet in Delfts aardewerk. “Soms zijn er wel eens Bijbelse figuren die we verkopen, maar een chanoekia of menora van Delfts blauw heb ik nog niet langs zien komen. Misschien bestaan er wel Joodse afbeeldingen in de schilderingen op het aardewerk.” De tekst gaat verder onder deze foto.

Aronson
Vroeg-gekleurd kaststel, begin 1700 (foto: Aronson Delftware)


Tussen Kunst en Kitsch

Sinds een jaar of vijftien is hij een van de vaste deskundigen van het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch, waarin leken oude spullen of kunst van zolder halen om voor de camera te laten keuren. Soms blijkt dat objecten die ooit op de vlooienmarkt gekocht zijn of van grootmoeder geërfd zijn tienduizenden euro’s waard zijn. Aronson wordt onder meer als expert ingezet als het gaat om aardewerk. “Ik doe dat echt met plezier. Als ik daar ben deel ik mijn passie, kennis en expertise met de mensen die aan mijn tafeltje komen. Het is bijna hetzelfde als wat we hier doen. Het is ook makkelijk te combineren, want het programma kent een vijftiental opnamedagen. Ik rijd daar dan op mijn vrije zondagmiddag graag naartoe.”

Grootste stand
Aronson staat al tientallen jaren op de TEFAF, een kunstbeurs die in de jaren zeventig klein begon en is uitgegroeid tot een van de grootste en belangrijkste ter wereld. De kunstmarkt is ook geglobaliseerd. “Door het internationaal worden van de kunsthandel hebben wij onze inzet ook veel internationaler moeten maken. De presentatie, onze catalogi en de website zijn Engels- en Chineestalig.” Afgelopen donderdag was de early vistors dag, voor liefhebbers en kopers die er als eerste bij willen zijn en vanaf vrijdag is de beurs open voor het grote publiek. “Maar we zijn hier al een week voor de opening gekomen om de boel op te bouwen.”

Tot op vorig jaar had Aronson de de grootste stand van van de TEFAF. Daar is echter verandering in gekomen. “Het bed is een beetje opgeschud en we hebben dit jaar voor een kleinere stand gekozen. Dat maakt de verkoop er niet minder succesvol om.” Zijn moeder Irene en twee assistentes helpen Aronson mee. “Het is alle hens aan dek en we gaan er met zijn allen voor.” De tekst loopt door onder deze afbeelding.

Aronson
Haringschotels (foto: Aronson Delftware)


Vaasje van Rutte

Onlangs dook Asonson op een verkiezingsspotje van de VVD. Premier Mark Rutte liet bij hem een Delfts blauw vaasje keuren. “Toen Rutte zijn brief in de krant schreef over het breekbare vaasje heb ik hem een briefje teruggeschreven met de vraag waar hij zijn inspiratie vandaag heeft gehaald,” vertelt Aronson, die benadrukt partijloos te zijn. “Ik ben een vaasjesdeskundige.” De antiquair stuurde wat plaatjes van vaasjes met de brief mee. De VVD wilde een spotje rond een vaas maken en benaderde Delfts blauw-producent Jorrit Heijnen. “Ik ken Jorrit erg goed en in die hoedanigheid ben ik gevraagd om als Tussen kunst en kitsch-specialist op te treden.”

Aronson zat naast VVD-prominent en oud-zwemster Erica Terpstra. Het ging erg relaxted. “We waren op tijd en de dag was heel precies gepland. Iedere minuut stond op papier. In twaalf minuten en in een paar takes is de opname gemaakt. Rutte ging erg professioneel te werk en beantwoordde ook vragen als minister-president van Nederland.”

Categorie: | |

Home » Nieuws » Robert Aronson: ‘Het vaasje van Rutte stond er in twaalf minuten op’