Ronnie Brunswijk spreekt met Israëlische investeerders voor zaken in Suriname

Directoraat Volkscommunicatie

De nieuwe honorair consul van Israël van Suriname is op bezoek geweest bij vicepresident Ronnie Brunswijk (ABOP). Ze vertelde dat Israëlische investeerders serieuze plannen hebben om te investeren in het voormalige Nederlandse wingewest. Hun interesse gaat uit naar allerlei sectoren waaronder het bankwezen en de vleesproductie. Ook willen ze investeren in de landbouw, werkgelegenheid en export van producten. Verder kan Suriname mogelijk investeringen verwachten in vrachtvluchten. Het land kan iedere financiële injectie momenteel goed gebruiken.

“De bilaterale relatie is goed maar we moeten die verbeteren. We willen investeren, zodat Suriname er profijt aan heeft. We zijn bezig de beste bedrijven naar Suriname te halen,” aldus honorair consul Ruthy Richards-Levi van Israël. Dit meldt de Suriname Herald. Met Brunswijk is verder gesproken over het verstevigen van het samenwerkingsverband tussen beide landen. De vicepresident was zeer ingenomen met dit bezoek, meldt het Directoraat Volkscommunicatie.

‘Samenwerking al in 1600’
De vertegenwoordiger vertelde ook dat de Israëlische investeerders vanaf deze week in Suriname zullen vertoeven. “Zij kunnen het best zien wat beter voor hen is,” zei Richards-Levi, die beweerde dat de samenwerking met Israël al in het jaar 1600 begon. Destijds bestond de moderne staat Israël nog niet, maar waarschijnlijk doelt ze op de Joodse Nederlanders die rond die tijd naar het gewezen wingewest kwamen. Mogelijk haalt ze de Joden en Israël door elkaar. “Er is vanuit Israël nog nooit groot geïnvesteerd in Suriname. We willen het beter doen. We hebben voldoende investeerders die zaken met dit land willen doen.”

Ambassade openen
Rond 25 november, de nationale feestdag, kondigde Suriname aan de banden met Israël te verbreden. Zo kwam de toenmalige ereconsul langs bij minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken en president Chan Santokhi. In 1976 gingen Suriname en Israël diplomatieke banden aan. Onder de vorige president, Desi Bouterse, waren de banden beter geworden. Dat wil zijn opvolger Santokhi graag uitbouwen. Momenteel heeft Suriniame geen ambassade in Israël. Het zou voor de regering van premier Netanyahu goed uitkomen als het land een ambassade opent in Jeruzalem. De meeste landen zitten in Tel Aviv vanwege het conflict met de Palestijnen.

Hulp nodig
Suriname heeft vrijwel iedere vorm van samenwerking met het buitenland hard nodig omdat het land er momenteel economisch en financieel slecht voor staat. Door matig beheer van de begroting en verkeerde economische beslissingen, aldus de regering Santokhi, is Suriname in economisch zwaar weer geworden. Het hulpprogramma van het IMF staat zelfs op de helling.

Over de vicepresident
Ronnie Brunswijk is sinds deze zomer vicepresident van Suriname. Hij was in de jaren tachtig lijfwacht van toenmalig legerleider Bouterse, maar keerde zich van hem af en begon een guerilla-oorlog tegen de regering. Hij leidde het Jungle Commando in de Binnenlandse Oorlog tegen Bouterse. Daarna ging Brunswijk de politiek en het zakenleven in. Hij is directeur van NV Robruns, een goudbedrijf dat exploratierechten heeft op ruim zevenduizend hectare aan de Marowijnerivier. Ook heeft Brunswijk zes goudmijnen. Onder de bevolking van Oost-Suriname geniet hij populariteit omdat hij gezien wordt als een weldoener die net als Robin Hood arme mensen steunt. Eveneens heeft hij een eigen voetbalclub.

Drugshandel
Brunswijk is voorzitter van de politieke partij Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) en de voorzitter van de A-Combinatie (AC), een politiek blok is van ABOP en de BEP-partij. In 2010 verzoende hij zich met Bouterse en gingen de twee een samenwerking aan. Thans is ABOP onderdeel van de regering van president Santoki, die ten tijde van Bouterses presidentschap in de oppositie zat. Brunswijk is door de rechtbank van Haarlem bij verstek veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor cocaïnehandel. Ook is Brunswijk in Suriname veroordeeld voor een bankoverval die hij gepleegd zou hebben tijdens de Binnenlandse Oorlog. Zelf zegt hij onschuldig te zijn en zijn rijkdom te hebben vergaard in de goudhandel.

Lees ook:
Suriname – 45 jaar – feliciteert Israël met deal Verenigde Arabische Emiraten

De Surinaamse minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft Israël gefeliciteerd met het recent gesloten samenwerkingsakkoord met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Hij deed dit via via de honorair consul van Suriname in Israël, Joseph Haim Harrosh.


Categorie:

Home » Nieuws » Ronnie Brunswijk spreekt met Israëlische investeerders voor zaken in Suriname