Dé online community van Joods Nederland. 6 Av 5778 · 18 juli 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Russisch-Joodse pianist overlijdt tijdens optreden

De gevierde Joodse pianist Mikhail Klein is tijdens een optreden in zijn geboortestad Irkoetsk overleden. Hij speelde een eigen stuk toen hij in elkaar zakte en stierf aan de voet van zijn piano van het Irkutsk Philharmonic Orchestra. Alles gebeurde terwijl honderden toeschouwers naar Klein zaten te kijken. De Russische pianist van Joodse komaf werd 72 jaar.

Het hoofd van de gemeentelijke culturele dienst zag het gebeuren en probeerde Klein nog te redden. “Ik zat vooraan en zag hem ineen storten. Ik stond op en rende naar de piano, maar het was te laat”, zegt Vitaly Baryshnikov tegen Russische media. Twee cardiologen kwamen aangesneld. Zij probeerden hem tevergeefs te reanimeren. Hij stierf aan hartfalen. De schok was groot en het concert werd afgelast. Daags na zijn dood was Irkoetsk in rouw gedompeld.

Klein was een van Ruslands grootste pianisten. In 1987 werd hij door het toenmalige Sovjetregime bekroond met de titel ‘Geëerde artiest van Rusland’, destijds doelende op de Sovjetrepubliek Rusland. De pianist stond bekend om zijn ‘devotie en passie’ voor muziek, waaronder klassieke en volksmuziek. Hij had eigen interpretaties van Rachmaninoff, Brahms en Beethoven. Eveneens was hij jazz-muzikant en een begenadigd volleybalspeler. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X