Bladmuziekverkoper Saul B. Groen overleden

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Saul Groen, verkoper van bladmuziek uit de 18de en 19de eeuw, is overleden. Hij vond de dood in juni in Israël, maar onlangs werd zijn dood pas publiekelijk bekend. Groen, die een Joodse achtergrond had, heeft zich zijn werkende leven lang ingezet voor met name de klassieke muziek. In zijn winkel Muziekhandel Saul B. Groen aan de Amsterdamse Ferdinand Bolstraat was bladmuziek te koop en boven konden studenten in zijn muziekzaal gratis repeteren. Door het wegvallen van Saul Groen heeft Amsterdam één van zijn prominentste Joodse inwoners verloren.

De winkel werd vooral sinds de stormachtige opkomst van de ‘historisch geïnspireerde uitvoeringspraktijk’ (HIP) een ontmoetingsplaats voor musici uit vele landen in dat toen nog grotendeels reizende circus, zo schrijft de Volkskrant. Het was hem met name om de revival van de 18de en 19de eeuwse muziek uit Nederland te doen. Los van wereldberoemde Amsterdammers, die een belangrijke bijdrage leverden aan deze nieuwe benadering van de Oude Muziekpraktijk, zoals klavecinist Gustav Leonhardt en fluitist en dirigent Frans Brüggen, kan het belang van Groen moeilijk overschat worden. Waar konden spelers en studenten anders terecht voor hun bronnenmateriaal en goede uitgaven?

Schuin boven de winkel had Groen een kleine muziekzaal met een klavecimbel gecreëerd. Vele muziekstudenten en ensembles mochten daar gratis studeren, repeteren  en try-outs geven. De laatste dertig jaar begon hij zijn week iedere maandagochtend in die zaal met het spelen van trio-sonates met zijn muzikale vrienden fluitist Pieter van Houwelingen en klavecinist Henk Dekker. Zelf speelde Groen barokviool. Na zijn middelbare school ging hij naar de sociale academie en leerde aardig goed vioolspelen. Hij werd echter geen professioneel musicus.

Saul B. Groen was de zoon van een textielhandelaar met een Joodse achtergrond en kwam in 1936 ter wereld. Hij en zijn broer werden voor de Tweede Wereldoorlog geboren en groeiden tijdens de bange jaren ’40-’45 op in onderduikadressen, waaronder te IJmuiden. Hun moeder werd omgebracht in kamp Bergen Belsen. Na de bevrijding trouwde zijn vader opnieuw en kwamen er twee halfbroers bij. Na zijn studies ging Groen werken in muziekhandels, totdat hij in 1967 een eigen zaak kon openen. Hij ging bladmuziek uitgeven van componisten die in de 17de en 18de eeuw in Nederland waren geboren of hadden gewerkt.

Momenteel bestaat het fonds uit ruim twintig titels. Veel van deze bladmuziek was niet meer verkrijgbaar en is door Groen gered. Door deze pracht-uitgaves positioneerde Nederland zich als belangrijk centrum voor de ontwikkeling van oude muziek.

Categorie: |

Home » Achtergrond » In memoriam » Bladmuziekverkoper Saul B. Groen overleden