Schakel ontdekt in afkomst Europese Joden

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Elhaik is verbonden aan de Johns Hopkins University uit Baltimore en publiceerde vandaag zijn onderzoek naar de oorsprong van Europese Joden. Eerder dacht men dat Joden in de zevende eeuw uit Het Heilige Land naar Duitsland trokken. Elhaik laat zien dat vooral Joden uit de Kaukasus het grootste aandeel vormen in de hedendaagse Europese populatie van Joden.

De onderzoeker onderzocht genetische data van 1.287 niet-verwante personen uit Joodse en niet-Joodse bevolking. Deze gegevens gebruikte hij om de geografische oorsprong en verwantschap te bepalen. De geneticus kon zo vaststellen dat de afkomst van Europese Joden 560 kilometer ten zuiden van Samander, de oude hoofdstad van de Chazaren, ligt. Dat is ergens tussen het huidige Georgië, Armenië en Azerbeidzjan in. Volgens Elhaik bestaat de complete populatie Europese Joden uit een complexe samenstelling van volkeren. De stammen uit de Kaukasus zijn in deze samenstelling licht dominant. Andere voorouders zijn stammen uit diezelfde regio en het Midden-Oosten.

Het Rijk der Chazaren was een rijk dat gevormd werd door een Turks nomadenvolk dat de steppen van Centraal-Azië beheerste, en de noordkant van de Zwarte Zee van de zevende tot de tiende eeuw. (LvdA)

Categorie:

Home » Nieuws » Schakel ontdekt in afkomst Europese Joden