Serphos: ‘Meer tijd besteden aan studie en vrienden’

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Joël Serphos (22) neemt na 2,5 jaar afscheid als voorzitter van de CIDI-Jongerenorganisatie (CiJO). Hij sluit zijn termijn af met een groot debat over de Israëlische verkiezingen, één avond voor de verkiezingen zelf. Serphos kijkt terug op een mooie en spannende tijd: ‘Het schijnt heerlijk te zijn om een weekendje een lege agenda te hebben en je geen zorgen te hoeven maken over lopende projecten.”

Wat maakt dit CiJO-verkiezingsdebat zo bijzonder? 

“We organiseren naast de reizen doorgaans borrels, debatten en symposia voor leden en een handjevol geïnteresseerden. Nu pakken we het groter aan. In samenwerking met acht politieke jongerenorganisaties, die afgelopen zomer meereisden naar Israël voor een ‘fact finding mission’, organiseren we een enorm debat; eigenlijk een soort afsluitertje van onze reis. Dus is er maandagavond geen knus debatje in een gezellige kroeg, maar een enorm debat met acht sprekers (onder wie zeven kamerleden van GroenLinks tot PVV) en een paar honderd aanwezigen in De Rode Hoed in Amsterdam.”

Voor het eerst zijn de GroenLinks-jongeren betrokken bij de organisatie van een CiJO-event. Waarom is dit zo speciaal?

“Na de reis hadden we het ambitieuze idee om samen met de deelnemers gezamenlijk een avond te organiseren. Dat is een flinke uitdaging, want probeer het maar eens te worden over een stelling als je moet samenwerken met respectievelijk SGP- en GroenLinks-jongeren. Toch is dat allemaal verrassend goed gegaan. Eén van de commissieleden is de oud-voorzitter van DWARS [de jongerenclub van GroenLinks, red.] en het is erg leuk om een avond te organiseren met mensen die uiteenlopende visies hebben. Maar iedereen is ontzettend gemotiveerd en we zijn erin geslaagd om een avond op te zetten waar links en rechts zich thuis kunnen voelen.”

Hoe komt het dat het CiJO het grote verkiezingsdebat organiseert in plaats van het ‘grote’ CIDI?

“In het verleden organiseerde het CIDI altijd debatten in het kader van de Israëlische verkiezingen. Nu leek het ons leuk om dat een keer te proberen en daar hebben we geen spijt van. We werken natuurlijk wel samen. Zo zal de CIDI-adjunct-directeur, Esther Voet, de Israëlische journalist Gil Hoffman interviewen via een Skype-verbinding, en ook de CIDI-achterban wordt uitgenodigd.”

Je bent 2,5 jaar voorzitter geweest. Is dit de apotheose van jouw voorzitterschap?

“Eigenlijk wel. Op 1 februari treed ik af en dit is voor ons bestuur en dus ook voor mij als voorzitter de laatste grote activiteit. Natuurlijk blijf ik nog wel betrokken, maar de voorzittershamer ben ik over een paar weken, als het goed is, kwijt.”

Hoe kijk je op jouw tijd als voorzitter terug?

“Met heel veel plezier. Ik heb in twee besturen gediend als voorzitter en ik heb nooit een moment gehad dat ik er even helemaal geen zin meer in had. We hebben ontzettend leuke activiteiten gerealiseerd en vooral het laatste jaar ontzettend veel plezier gehad met het bestuur. Inhoudelijk is het werk heel leuk, maar uiteindelijk is het vooral belangrijk dat je een hecht team hebt met wie je een band hebt die niet louter zakelijk is. Ik heb enorm veel plezier beleefd aan de vele brainstorm-avonden met het bestuur of met commissies, maar de hoogtepunten van de afgelopen 2,5 jaar zijn toch echt de drie CiJO-reizen die ik – met in totaal zo’n zestig jongeren – heb mogen maken. Onvergetelijk.”

Wat ga je in de nabije toekomst doen?

“Het lijkt me heerlijk om even wat minder tijd te besteden aan het besturen en wat meer tijd aan mijn studie en vrienden. Het combineren van bestuur, studie, werk en vrienden was niet rampzalig, maar je moet toch flink bezuinigen op de tijd die je kan besteden aan studeren of het onderhouden van vriendschappen. Het schijnt heerlijk te zijn om een weekendje een lege agenda te hebben en je geen zorgen te hoeven maken over lopende projecten.”

Heb je vertrouwen in je opvolger?

“Ja, en niet zo’n beetje ook. CiJO mag zich rijk rekenen met kandidaat-voorzitter Eddie Förster. Hij heeft vorig jaar in het bestuur gezeten van een politieke jongerenorganisatie en is zo in contact gekomen met ons. Een tijdje geleden heb ik hem gevraagd of hij een workshop wilde verzorgen voor een aantal kandidaat-bestuurders. Na afloop kwam hij tot de conclusie dat hij veel liever aan de andere kant van het spreekgestoelte zat en daar waren we allemaal erg enthousiast over. Ik verwacht dat Eddie, samen met een nieuw bestuur, niet alleen goed zal zorgen voor de vereniging, maar er ook voor zal zorgen dat CiJO nóg groter en succesvoller wordt. Het gaat goed met CiJO, maar het kan nóg beter. Onder leiding van Eddie heeft het kandidaat-bestuur een aantal ideeën uitgewerkt over hoe dat kan worden vormgegeven. Aan zo’n kandidaat-opvolger draag je je portefeuille dus graag over.”

[KR]

Categorie:

Home » Nieuws » Serphos: ‘Meer tijd besteden aan studie en vrienden’