SGP-lijsttrekker Stoffer draait ‘Hatikva’ op Radio 1

Chris Stoffer (SGP)

In de campagnetijd proberen pro-Israëlische partijen hun beste beentje voor te zetten. Een daarvan is de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP). Lijsttrekker Chris Stoffer was maandagochtend op Radio 1 te gast en mocht een verzoekplaatje laten draaien. Dat werd het Hatikva, oftewel het Israëlische volkslied. Op social media scoort hij er punten mee.

Kleur bekennen

Stoffer – opvolger van SGP-leider Kees van der Staaij – zat in de studio voor het NOS Radio 1 Journaal met presentatrice Astrid Kersseboom. Zij sprak van ‘een opmerkelijke keuze’. Verbinden en gemeenschappelijkheid zijn centrale thema’s in het SGP-verkiezingsprogramma. “Als u zo’n nummer uitkiest, is dat dan zoeken naar gemeenschappelijkheid?” Stoffer: “Je moet op een gegeven moment ook kleur bekennen. Laten we alsjeblieft ook de Joodse mensen in Nederland een plek gunnen in ons land.”

Hart onder de riem

Met het draaien van het Israëlische volkslied wilde Stoffer naar eigen zeggen Joodse gemeenschap in Nederland ‘een hart onder de riem steken’. Het Hatikva heet geen kort volkslied te zijn, maar werd al na 39 seconden afgekapt, gevolgd door de rest van de uitzending. Het gesprek met Stoffer leverde onder andere uitspraken op over de proportionaliteit waarop Israël oorlog voert in Gaza. “Ik merk wel dat ze hun best doen om dat te doen,” zei Stoffer.

Atoombom

Een van de kabinetsleden van premier Netanyahu heeft het laten vallen van de atoombom op de Gazastrook als optie genoemd. Hij werd vervolgens voor onbepaalde tijd door de premier geweigerd om mee te vergaderen. Dat vind Stoffer te prijzen. Daar voegde de SGP’er aan toe dat hij niet kon overzien of de Israëlische regering ieder detail goed kan oppakken, verwijzend naar de onoverzichtelijke situatie in Gaza en de vele tunnels waar terroristen in zitten.

Pro-Israël

De SGP is een van de meest pro-Israëlische partijen van Nederland. De partij laat zich daarin leiden door de Bijbel. Daarin zijn de Joden het uitverkoren volk. Ook is de partij aangesloten bij de Israel Allies Foundation, een club van politieke partijen wereldwijd die voor Israël opkomen. Andere pro-Israëlpartijen in Nederland zijn onder meer de ChristenUnie en de PVV. Op sociale media werd het optreden van Stoffer fanatiek gedeeld door pro-Israëlische gebruikers. Zij zijn zeer positief over hem.

Categorie:

Home » Nieuws » SGP-lijsttrekker Stoffer draait ‘Hatikva’ op Radio 1