CIDI: antisemitische voorvallen met 818 procent gegroeid sinds 7 oktober

Politie Lochem/Barchem

Het aantal antisemitische incidenten in Nederland is met maar liefst 818 procent toegenomen sinds het door Hamas aangerichte bloedbad in Israël op 7 oktober. Het aantal incidenten is vergeleken met het maandgemiddelde van de afgelopen drie jaar. Dat stelt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) in een persbericht.

Buurlanden

De enorme piek van antisemitisme in Nederland komt overeen met de trends in andere landen. Ook in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland is sinds de aanslag van Hamas een toename van anti-Joodse incidenten zichtbaar. Met name op scholen is er sprake van een verontrustend aantal antisemitische uitingen. Zo werd een Joodse jongen op een Nederlandse school bedreigd met een mes en met een fles op zijn hoofd geslagen, waarbij de daders de jongen uitscholden voor ‘kankerjood’.

Weg van school

Het CIDI vervolgt: ‘Een Israëlisch meisje hoort van twee klasgenoten: ”Als er een kankerjood op deze school zit, dan ga ik hem doodschieten, dat soort wil ik hier niet op school”. Het naroepen van ‘kankerjood’ en het doen van Hitlergroeten heeft op meerdere scholen plaatsgevonden, maar ook pesterijen en scheldpartijen in WhatsApp-gesprekken en persoonlijke berichten op sociale media’.

Hitler

Joodse organisaties en personen worden overvallen met antisemitische e-mails en privéberichten als : ‘Zoals van huichelachtige joden te verwachten, is het ziekenhuis in Gaza gebombardeerd. Wat een walgelijk volk zijn jullie toch’ of ”Juist met een verleden als overlevenden van de Holocaust moeten jullie beter weten, maar jullie zijn geen haar beter’. Telefonisch vinden gelijksoortige incidenten plaats, waarin met regelmaat wordt opgeroepen dat ‘Hitler zijn werk had moeten afmaken’.

CestMocro

Van de vele incidenten die de afgelopen maanden zijn binnengekomen heeft het CIDI van een tiental aangifte gedaan. Eén daarvan was tegen het Instagram-account CestMocro, dat zwaar antisemitische posts niet verwijdert. Online tiert het antisemitisme welig. Met name op sociale mediakanalen als Instagram en TikTok vindt er praktisch geen moderatie plaats op de geplaatste antisemitische commentaren, aldus het CIDI.

IHRA-definitie

In de cijfers die vandaag naar buiten komen zijn alleen meldingen meegenomen die voldoen aan de IHRA-definitie voor antisemitisme. Kritiek op Israël is niet meegenomen in de cijfers. Ook algemene antisemitische uitingen op sociale media zijn niet meegeteld, behalve wanneer deze via een privébericht, dus rechtstreeks naar een persoon, worden gedaan.

Zorgelijk

‘Hoewel we tijdens eerdere conflictperiodes een stijging zagen in het aantal antisemitische incidenten was deze nooit eerder zo significant als nu. Het is zeer zorgelijk dat Joden in Nederland verantwoordelijk worden gehouden voor conflicten die zich afspelen in het Midden-Oosten. Het lijkt alsof Israel wordt gebruikt om Joden mee te slaan. Aloude complottheorieën worden gerecycled en zijn terug van nooit weggeweest’, schrijft CIDI-directeur Naomi Mestrum.

Vanuit Auschwitz

Burgemeester Femke Halsema (GroenLinks-PvdA) van Amsterdam vindt de cijfers afschuwelijk, zo laat ze vanuit Auschwitz – waar ze momenteel op bezoek is – aan AT5 weten. “Wat een nationale schande, wat onbeschrijflijk verdrietig. Ik roep alle Amsterdammers op om op te komen voor je Joodse buren, vrienden en stadgenoten. Zorg dat zij zich niet alleen en onveilig voelen.” Ze roept iedereen in Amsterdam op die slachtoffer is om aangifte te doen. “Het bestuur van de stad, politie en justitie geven hier alle prioriteit aan. Weet dat wij dit niet accepteren.”

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » CIDI: antisemitische voorvallen met 818 procent gegroeid sinds 7 oktober