Geheime Kristallnachtherdenking in Gent uit angst voor geweld

foto: B. Hebbelinck

De stad Gent heeft de jaarlijkse Kristallnachtherdenking afgeblazen uit angst voor ongeregeldheden. Dat komt door de oorlog tussen Israël en Hamas, die momenteel nog volop gaande is. Op het laatste moment besloot de Joodse gemeenschap in Gent om alsnog een ‘mini-herdenking’ bij het Holocaust-monument te houden.

Schuilen

De lokale autoriteiten kunnen de veiligheid tijdens de echte herdenking van de Kristallnacht mogelijk niet garanderen en mede daarom is het geheel door de Joodse gemeente afgelast. De kleine herdenking vond echter plaats in het geheim, op zondag 5 november. Daar kwamen volgens Joods Aktueel ongeveer dertig mensen samen om na een korte toespraak van de voorzitter van de Joodse gemeenschap een steentje neer te leggen op het Sjoa-monument van de stad.

Waardig

Aan het einde van de mini-herdenking werd El Malei Rachamim, een gebed voor de doden, afgespeeld. Het was ‘een sobere maar waardige plechtigheid’, aldus het Vlaams-Joodse blad. In het verleden waren er ook al incidenten rond de herdenking, met name voor de coronatijd. Het monument – een grote omgevallen dreidel – werd verschillende malen voor antisemieten vernield.

Raadsvragen

Dat situatie in Gent roept vragen op. “Wij willen van de burgemeester weten of er een risico-inschatting of een advies van de politie was,” zegt gemeenteraadslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA). Ook wil de fractie weten of dat ‘advies dan gewag maakt van een concrete dreiging of aanwijzingen daartoe. Als dat niet het geval is, dan komt deze beslissing arbitrair over. Solidariteitsacties onder de stadshal ‘pro Palestina’ waren immers geen probleem’.

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) laat weten dat het niet de gemeente was die de herdenking heeft afgelast: “Dat is een beslissing vanuit de Joodse gemeenschap zelf.”

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Geheime Kristallnachtherdenking in Gent uit angst voor geweld