Joods monument in Gent met rust gelaten rond jaarlijkse herdenking

foto: B. Hebbelinck

In Gent is het Joodse monument ter nagedachtenis van de Kristallnacht dit jaar met rust gelaten. Dit in tegenstelling tot vorig jaar toen het gedenkteken – een reusachtige dreidel op een marmeren plaat – tot vijf keer toe werd vernield. Indertijd werd het kunstwerk vijf keer opgeknapt en ook extra bewaakt. Vanwege de coronacrisis vond er zondag geen officiële herdenking plaats. Wel zijn er mensen individueel langsgegaan om de slachtoffers van de Kristallnacht van 1938 te gedenken. Sinds enige tijd hangt er een bewakingscamera bij het Joodse monument om vandalen te spotten.

Hartverwarmende vaststelling
Het monument lag er maandag stil en verlaten bij. “Maar kijk, het is een hartverwarmende vaststelling dat er steentjes en bloemen aan ‘de dreidel’ liggen,” zegt fotojournalist Bert Hebbelinck uit Gent tegen Jonet.nl. ‘De steentjes zijn waarschijnlijk van individuele herdenkers die in het weekend daar gestopt zijn en in stilte hun ‘ding’ hebben gedaan. Ik ben er vandaag [maandag, red.] een steentje gaan leggen en ik was er alleen. De stad is in lockdown en er zijn maar weinig mensen op straat. De politie kan je aanspreken en om de reden van uw verplaatsing vragen,” aldus Hebbelinck, die niet door de politie werd gezien.

Bewakingscamera
Sinds de vernielingen van vorig jaar door onbekende antisemieten is het gedenkteken weer hersteld, vertelt de fotojournalist. “De dreidel is hersteld en er is een bijkomende sokkel die duidelijk maakt dat het niet kan rollen. Ook is er een bewakingscamera. Op termijn zou er een kniehoge afsluiting komen waar je dan echt moet over stappen en dus weet je dan dat je daar niks verloren hebt.” Op de foto die Hebbelinck maakte zijn steentjes en bloemen te zien, gelegd door voorbijgangers of mensen die persoonlijk stil stonden bij het drama van 1938 in het toenmalige nazi-Duitsland.

Foto: B. Hebbelinck


Buiten schot
Vorig jaar werd het gedenkteken daags na de Kristallnachtherdenking voor de vijfde keer op rij kapot gemaakt. Het kunstwerk, dat aan de Lindenlei in de Vlaamse stad staat, is vermoedelijk in de nacht vernield. Onbekenden wrikten de koperen tol van het fundament los. De gemeente had toen al 20.000 euro besteed aan de versteviging van de verankering. Dat gebeurde nadat het monument in november 2018 ook al uit de marmeren vloer was gerukt. De herstelwerkzaamheden waren toen net klaar. Vlak na de laatste vernieling stelde de gemeente een bewakingscamera onnodig was, maar die is er toch gekomen. Mogelijk hebben die, in combinatie van de coronacrisis, ervoor gezorgd dat het monument nu buiten schot gebleven is.

Lees ook:
Joods monument Gent opnieuw vernield en hersteld, extra beveiliging mogelijk nodig
Het Joodse monument in de Vlaamse stad Gent krijgt mogelijk extra beveiliging, omdat het voor de tweede keer in een jaar tijd is vernield. Dat zegt het stadsbestuur nadat het gedenkteken opnieuw is opgeknapt. 

Categorie: |

Home » Nieuws » Joods monument in Gent met rust gelaten rond jaarlijkse herdenking