Sjabbatfestival overbrugt verschillen

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Jeruzalem is deze sjabbat, vrijdag en zaterdag, toneel van diverse evenementen die religieuze en seculiere bewoners kunnen samenbrengen. Er is toneel, een uitgebreid sjabbatdiner, een openlucht sjabbatdienst en een kunstbeurs met studenten van Bezalel, de kunstacademie in Jeruzalem. Het festival is georganiseerd door de Yeru-Shalem – ‘compleet Jeruzalem’ – Coalitie voor een inclusief Jeruzalem, bestaande uit religieuze en seculiere organisaties, samen goed voor duizenden leden.

“Het idee is om een Jeruzalem-sjabbat te organiseren die deze dag anders maakt dan de andere dagen van de week”, zegt rabbijn Uri Ayalon van Yerushalmim, een van de organisaties die bij het festival is betrokken. “We willen een sjabbatgevoel creëren voor iedere gemeenschap en voor ieder individu.” Normaal verhinderen strenge sjabbatregels zoals het niet rijden, geen gebruik maken van geld en elektriciteit, dat seculiere en religieuze inwoners van Jeruzalem samen de dag doorbrengen. Dat is komend weekend anders. Dan is de markt Mahane Yehuda ook op sjabbat open. Maar niet voor de markt zelf. Op deze sjabbat is het de plaats waar studenten van de Nissan Nativ toneelschool optreden zonder gebruik van microfoons en versterking.

Verder is er een groot sjabbatdiner met gastoptredens van sprekers die lezingen geven. De Gitvat Ram Campus van de universiteit biedt plaats aan een wetenschapsevenement, geschikt voor de hele familie, georganiseerd door het wetenschapsmuseum. Wijkgebouwen en lokale synagogen bieden leerbijeenkomsten om alvast in de Pesach–sfeer te komen. In Horse Park, in het centrum van de stad, wordt een sjabbatdienst gehouden met Middeleeuwse religieuze poëzie. Hier is ook een tentoonstelling te bewonderen met kunstwerken gemaakt door de studenten van de kunstacademie Bezalel. In club Yellow Submarine geeft hiphop band System Ali sjabbatmiddag een concert.

De meeste evenementen zijn gratis of kunnen van te voren worden betaald [MW].

Bron: Israel Hayom

Categorie:

Home » Nieuws » Sjabbatfestival overbrugt verschillen