Sjoa-overlevende (95) redt christenen van IS

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De Britse Sir George Weidenfeld, die als jongeman het door de nazi’s bezette Oostenrijk ontvluchtte, heeft een reddingsactie op touw gezet voor christenen uit het midden-oosten, op de vlucht voor terreurgroep Islamitische Staat (IS). Weidenfeld, een 95-jarige publicist en uitgever, verklaart dat hij het is verschuldigd aan de christelijke gemeenschap. De Quakers en de Plymouth Brethren, Brits-christelijke groeperingen, hebben hem immers geholpen in 1938 naar Groot-Brittannië te vluchten. “Ik had een schuld af te betalen,” verklaarde Weidenfeld tegenover The Independent.

Hij richtte het Weidenfeld Safe Havens Fund op, dat vorige week de vlucht, per privévliegtuig, van 150 Syrische christenen naar Polen mogelijk maakte. Met toestemming van het Assad-regime konden zij daar asiel aanvragen. Ze waren hiermee de eerste begunstigden van het project. In totaal wil het fonds 2000 vervolgde christenen een uitweg bieden, de komende twaalf tot achttien maanden.

George Weidenfeld arriveerde vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog per trein in Engeland, met geen cent op zak. Tien jaar later was hij medeoprichter van de succesvolle uitgeverij Weidenfeld & Nicolson, in 1976 werd hij in de adelstand verheven. Hij is behalve als filantroop en uitgever actief als columnist [dv].

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Sjoa-overlevende (95) redt christenen van IS