‘Sjtetl in de Cariben’ vraagt om steun

Sherman de Jesus (beeld: K. Rijken)
Sherman de Jesus (beeld: K. Rijken)

Momenteel legt De Jesus de laatste hand aan zijn film, die ‘Sjtet in de Cariben’ heet. Het geheel is een unieke combinatie van ‘tropisch en koud’ met een Joods sausje erover. De film wordt mede gefinancierd door crowd funding en wordt ondersteund door de Joodse Omroep. De Jesus is bezig met het inzamelen van de laatste donaties en spreekt over een mooi project. 

Hoe kwam u op het idee om deze film te maken?

“Tijdens mijn jeugd op Curaçao, was ik bevriend met Tsale Kirzner en Mark Wiznitzer, kinderen van ‘Polako’s’, zoals de Oost-Europese Joden op Curaçao worden genoemd. Ik ben van af het begin van onze vriendschap nieuwsgierig geweest naar de achtergrond van de verhalen van Tsale en Mark. Hun ouders waren Oost-Europa ontvlucht op zoek naar veiligheid en een betere toekomst. Ze vonden op vele plekken gesloten grenzen. Uitgerekend in een uithoek van het Nederlandse koninkrijk konden ze zich wel vestigen: op het exotische Curaçao.”

Wat heeft u met Oost-Europa?

“In ons verhaal gaat het in het bijzonder om Oekraine en Wit-Rusland (Belarus), de landen waar de ouders van Tsale en Mark vandaan zijn gevlucht. In de film ga ik samen met Tsale en Mark terug naar de dorpen – wat vroeger Sjtetl heette – in Oost-Europa waar hun families oorspronkelijk vandaan kwamen om te zien wat er van deze plekken geworden is. Om de keuzes van hun ouders beter te begrijpen, maar ook om vragen te beantwoorden. Het zijn gebieden waar grote misdaden tegen de menselijkheid hebben plaatsgevonden.”

De heren gaan terug naar onder meer Wit-Rusland, ‘de laatste dictatuur van Europa’. Hoe was het om daar opnames te maken?

“Ik heb samen met Tsale en Mark het risico genomen om daar te gaan filmen zonder een vergunning aan te vragen. We wilden voorkomen dat we geweigerd zouden worden. Als we tijdens het filmen op straat door burgers werden aangesproken, dan was het genoeg om te zeggen dat we uit Holland kwamen. Dan antwoordden zij met de magische klanken: ‘Cruijff, Van Basten’. Wij hebben alle medewerking gekregen van de mensen die we tegenkwamen op onze reis. Toch hangt er iets triests in het landschap, een grote leegte. De Joods bevolkingsgroep die hier ooit floreerde is na genoeg verdwenen. Dat maakte grote indruk op ons allemaal.”

Een ander deel van de film speelt zich af in het westen van de Oekraïne. Hoe kijkt u daarop terug gezien de huidige actualiteit? 

“Er is in dat gebied een gevaarlijke situatie ontstaan, die herinneringen op roept aan  de veelvuldige annexaties uit het verleden. Ik merkte in een stad  als Csernowitz, vroeger Wenen aan de Prut genoemd, bij de jeugd een grote hang naar vrijheid, een ongeduld over het uitblijven van veranderingen.”

De film wordt deels gefinancierd door donateurs. Waarom?

“Crowd funding, dat mogelijk is geworden door internet, is niet meer weg te denken als manier om films te financieren. Bijkomend voordeel is dat je donateurs ook de ambassadeurs zijn van je film. Het is van groot belang als je film van mond tot mond gaat. Als je het belangrijk vindt dat dit soort verhalen ook verteld worden in de media, dan kan je dat op deze manier laten blijken.”  

Hoe gaat dit in zijn werk en waar kunnen mensen geld geven?

“Via het officiële platform Cinecrowd. Je kunt met vijf euro of meer meedoen. Het spreekt vanzelf dat we onze dank tonen door iets terug doen voor de donateurs. Werp een blik op de site van Cinecrowd bij Een Sjtetl in de Cariben en maak je keuze uit de mogelijkheden om te doneren en de daarbij horende rewards. Ga naar: Cinecrowd.nl Mensen die liever op een andere manier doneren kunnen informatie krijgen bij info@memphisfilm.net” 

Heeft u eerder met crowd funding gewerkt en wat vindt u ervan?

“Dit is de eerste keer en het ziet er naar uit dat het een groot succes wordt. We hebben nog maar twintig procent te gaan van het streefbedrag. Wel spannend want de campagne duurt nog maar negen dagen. Ik vind het geweldig dat het door internet mogelijk is geworden om direct in contact te komen met je donateurs.”

Welke rol speelde de Joodse Omroep in dit project?

“Directeur Alfred Edelstein van de Joodse Omroep is met Memphis Film & Television de zeer gewaardeerde co-producent van Een Sjtetl in de Cariben. Hij reageerde meteen enthousiast op ons voorstel. Ik denk omdat hij grote kennis heeft van het Caribische gebied en de reikwijdte van dit verhaal kon inschatten. Zonder zijn steun in raad en daad waren we niet zo ver gekomen.”

Waar kunnen we de film straks zien?

“De film krijgt een roulatie in filmtheaters, festivals , speciale vertoningen voor scholen, en op televisie.”

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Sjtetl in de Cariben’ vraagt om steun