Skaters uit Gaza provoceren bewoners Joodse buurt Antwerpen, verontwaardiging groot

YouTube

In Vlaanderen is verontwaardiging ontstaan over twee jongens uit de Gazastrook en op rolschaatsen door de Joodse buurt zijn gegaan. Dat deden ze op Sjabbat met leuzen en Palestijnse vlaggen, Joodse voorbijgangers provocerend. Zichtbaar Joodse voetgangers worden de pas afgesneden en krijgen ‘Free Palestina!’ naar hun hoofd geslingerd. Alles is opgenomen en op YouTube gezet. De actie veroorzaakt boosheid in en buiten Joods Antwerpen. Het Vlaamse Forum der Joodse Organisaties heeft al een klacht ingediend bij anti-discriminatiebureau Unia. Ook de Antwerpse burgemeester keert zich tegen deze jongens.

Vluchtelingen
Het gaat om de tweelingbroers Amjad en Adham Saleh, naar eigen zeggen afkomstig uit de Gazastrook, die de actie hebben uitgevoerd en de filmpjes hebben gemaakt. Op YouTube zeggen deze vluchtelingen zelf te willen provoceren. Snel skaten ze met een Palestijnse vlag langs Joodse voorbijgangers en roepen ze luidkeels ‘Free Palestina’. De verkeersregels worden daarbij genegeerd en Joodse medeburgers worden bedreigd of geïntimideerd. Belgische para’s in de straten worden ook gefilmd. Zij doen niets, onder meer omdat de jongens te snel zijn. De video’s, in het Arabisch ingesproken, zijn reeds twee miljoen keer bekeken.

Klacht ingediend
De verontwaardiging in de Joodse gemeenschap van Vlaanderen is groot. Het Vlaamse Forum der Joodse Organisaties (FJO) heeft een klacht neergelegd bij het federale anti-discriminatiebureau Unia. Juristen stellen dat de tweeling de wet overtreedt door de verkeersregels te negeren. Ook zouden ze doen aan ‘belaging met de verzwarende omstandigheid dat specifiek Joden worden geviseerd’. In dit geval gaat het om antisemitisme. Verder zou het juridisch gezien kunnen worden als een niet aangemelde manifestatie. Tot slot doen de desbetreffende video’s ook vragen rijzen over de inburgering van vluchtelingen.

‘Geen conflicten importeren’
Het Belgische Kamerlid Michael Freilich (N-VA) veroordeelt het gedrag en waarschuwt tegen het importeren van het Midden-Oostenconflict in de Belgische straten. “Deze tweelingbroers zijn afkomstig uit Gaza en vluchtten vijf jaar geleden naar België. Hier kregen ze asiel, huisvesting en een job. Dan is het ook bijzonder spijtig dat ze mensen lastig vallen, ze zouden beter moeten weten. Joden in Antwerpen zijn trouwens helemaal geen Israëlische staatsburgers maar Vlamingen,” zegt hij tegen Joods Actueel. De vraag is of de Belgische Justitie ingrijpt en de jongens oppakt.

“Doelbewust provoceren door het importeren van buitenlandse conflicten in Antwerpen kan niet”, zegt de Antwerpse burgemeester Bart de Wever (N-VA).


Lees ook:
Opnieuw teveel Joden samen in Antwerpen, Belgische minister geërgerd

De Belgische minister Annelies Verlinden (CD&V) van Binnenlandse Zaken heeft Joden in Antwerpen als voorbeeld genoemd van hoe het in coronatijd niet moet. Ze deed dat in een statement op zondag over mensen die de coronaregels overtreden. Verlinden benoemde expliciet 77 Antwerpse Joden die zaterdagavond waren samengekomen in een synagoge. 

Categorie: |

Home » Nieuws » Skaters uit Gaza provoceren bewoners Joodse buurt Antwerpen, verontwaardiging groot