‘Solidariteit Palestinalobby met Palestijnen is schijn’

Frits Bolkestein
Wiki

‘In 2013 opperde het CDA in de Amsterdamse gemeenteraad de mogelijkheid van een stedenband met Tel Aviv. Beide steden zijn vrijgevochten, internationaal georiënteerd en homovriendelijk, waarnaast Tel Aviv een hightechcentrum is waar Amsterdam veel van zou kunnen leren. Vanwege het evenwicht is daaraan later Ramallah toegevoegd, de hoofdplaats van de Palestijnse autoriteit op de Westoever. Volgens burgemeester Van der Laan waren ambassadeurs hier en daar, evenals de Palestijnse vertegenwoordigers hier en daar, het met dit voornemen eens. Toen werd het door nagenoeg de gehele gemeenteraad gesteund. Maar niet langer.

Sommigen
Dat bleek in de commissievergadering van 18 juni, die werd bezocht door een honderdtal actievoerders. PvdA, GroenLinks en de SP waren eerst voor, maar nu tegen. Fractievoorzitter van de PvdA Marjolein Moorman legt uit waarom: ‘Natuurlijk kun je zeggen dat een band met het vrijzinnige Tel Aviv niet betekent dat je achter de Israëlische politiek staat, maar sommigen zullen dat toch zo ervaren.’ Met die ‘sommigen’ bedoelt zij natuurlijk de Palestijnse lobby in Amsterdam.

Argumenten mochten niet baten. Een stedenband betekent niet dat men het beleid van de regering in kwestie goedkeurt. Zeer zeker niet in dit geval. Amsterdam heeft stedenbanden met Peking en Casablanca waar het veel slechter met vrijheden en de democratie is gesteld dan in Tel Aviv. Uitgerekend de linkse partijen schuiven het tolerante Tel Aviv aan de kant. Maar in 1984 ging Amsterdam op instigatie van de toenmalige burgemeester Ed van Thijn een stedenband met Managua aan, de hoofdstad van het toen Sandinistische Nicaragua. De zaak is nu in zoverre opgelapt dat burgemeester Van der Laan in september een ‘bestuurlijk werkbezoek’ aan Tel Aviv en Ramallah gaat brengen om de mogelijkheid van samenwerking te onderzoeken, die natuurlijk geen ‘stedenband’ mag heten.

Het gaat om Israël
Nu rijst de volgende vraag: is de Palestijnse lobby in de eerste plaats pro-Palestina of anti-Israël? Denk terug aan de Vietnambeweging. Zodra Vietnam verenigd was onder communistisch bewind, zakte die beweging in. Zij was niet zozeer pro-Vietnamees als wel anti-Amerikaans. Wie werkelijk het beste voor heeft met de Palestijnen, zou zich toch ook druk moeten maken over de schandelijke wijze waarop door Syrië met Palestijnse vluchtelingen wordt omgesprongen (zie mijn artikel met Hala Naoum Nehme in de Volkskrant van 2 november 2010) of over de Egyptische overheid, die de grens met Gaza heeft afgegrendeld. Maar neen, het gaat om Israël.

De Palestinalobby zou de ogen moeten openen voor het feit dat geen van de Arabische staten de Palestijnen ziet staan. In de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen de Sovjet-Unie op instorten stond, woonden de enige marxisten in het Westen. Nu lijkt het erop dat de Palestinalobby in het Westen bestaat maar nergens in het Midden-Oosten.

Op zichzelf is dat geen reden de Palestijnen hulp te ontzeggen. Maar dan liefst in breder verband. Het is die lobby voornamelijk te doen om een protest tegen Israël. Het is onderdeel van de poging Israël te delegitimeren. Het moderne en tolerante Tel Aviv is het enige lichtpuntje in het hele Midden-Oosten. Maar dat zal de Palestinalobby worst wezen.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan. Scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen.’

Frits Bolkestein is voormalig leider van de VVD. Hij was tussen 1999 en 2004 Eurocommissaris. Bolkestein schreef dit artikel voor Het Parool.

Categorie:

Home » Columns en opinie » Gastcolumns en blogs » ‘Solidariteit Palestinalobby met Palestijnen is schijn’