Dé online community van Joods Nederland. 11 Sivan 5778 · 25 mei 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Trump-zegsman: Hitler gebruikte geen gifgas

Spicer, woordvoerder van de Amerikaanse president Trump, komt wel vaker in het nauw, als hij de soms wat grillige beslissingen van zijn baas uit moet leggen. Maar de ophef was niet vaak zo groot als vandaag, nadat hij tijdens een persconferentie had verklaard dat “zelfs Hitler geen chemische wapens gebruikte”. Die woorden deden een golf van ongeloof door zijn gehoor gaan. De nazi’s gebruikten tijdens de Tweede Wereldoorlog het gas Zyklon-B om in de vernietigingskampen Joden te vermoorden.

Spicer probeerde met het voorbeeld het ingrijpen van Trump in Syrië te rechtvaardigen. De Amerikaanse president voerde campagne met de belofte “America First”, en bekritiseerde de inmenging van zijn voorganger Obama in het Syrische conflict. Maar na een gifgasaanval in Syrië vorige week, die volgens de Amerikanen het werk was van de regeringstroepen van president Assad, besloot Trump toch een vergeldingsactie uit te voeren. Dit tot afgrijzen van sommige van zijn rechts-nationalistische aanhangers.

‘Holocaust centra’
Spicer raakte na vragen van verslaggevers verstrikt in zijn woorden om zijn opmerking te verdedigen. “Als je het hebt over zenuwgas, dan gebruikte hij (Hitler) het niet op zijn eigen mensen op de manier zoals Assad dat nu doet. Ik begrijp je punt, dank je. Er was geen … Hij bracht ze in de Holocaust centra, dat begrijp ik”.

De merkwaardige betiteling van vernietigingskampen als ‘Holocaust centra’ zorgde er voor dat bij veel Joodse organisaties het gevoel alleen maar toenam dat Spicer geen fijnbesnaard gevoel bezit voor de verschrikkingen die Joden in de Tweede Wereldoorlog ondergingen.

Steven Goldstein, directeur van het Anne Frank Center for Mutual Respect in New York, liet geschokt weten dat Spicer “zich nota bene tijdens Joods Pasen schuldig heeft gemaakt aan Holocaustontkenning, door te ontkennen dat Hitler miljoenen Joden vergast heeft.”

Moeilijke verhouding
Het is niet voor het eerst dat de regering van Trump zich in een moeilijke verhouding met Joodse organisaties bevindt. Op Internationale Holocaust Herdenkingsdag gaf Trump een verklaring uit, waarin het woord ‘Joden’ niet voorkwam, dit tot ongenoegen van veel Joodse organisaties.

Eerder tijdens de campagne kreeg Trump kritiek dat veel van zijn aanhangers zich schuldig maakten aan antisemitisme, en dat hij daar geen afstand van nam. Zijn Joodse schoonzoon Jared Kushner verdedigde Trump toen in een opiniestuk. De afgelopen dagen woedt er in het Witte Huis een machtsstrijd tussen Steve Bannon, de rechts-nationalistische adviseur van Trump, en Kushner. Die gaat gepaard met een online antisemitische haatcampagne tegen Kushner zo waarschuwt de Anti Defamation League, een Joodse organisatie die zich tegen Jodenhaat keert.

Na afloop van de persconferentie zag Spicer zich genoodzaakt om alsnog met een verklaring te komen, waarin hij zich half excuseerde voor de Hitlervergelijking, zonder zijn opmerkingen echt terug te nemen. “Op geen enkele manier probeerde ik iets af te doen aan de verschrikkingen van de Holocaust. Ik probeerde een onderscheid aan te brengen met de tactiek om vliegtuigen te gebruiken om chemische wapens op bevolkingscentra te laten vallen. Iedere aanval op onschuldige mensen is verschrikkelijk en onvergeeflijk.”‘

Bron: Trouw 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X