Nederlands sprookjesboek met Joodse wijsheden gaat naar Amerika

sprookjesboek
M. Vogel

Een Nederlands sprookjesboek met Joodse wijsheden wordt wegens succes uitgebracht in Amerika. Het gaat om ‘De Knikkers en de Kroon’ van schrijfster en illustratrice Marga Vogel. Haar boek werd twee jaar geleden op de Nederlandse markt gebracht en verkocht ongeveer 750 stuks. Het boek wordt mede ondersteund door Mussar, een Joodse filosofische stroming die in Amerika al breed gedragen wordt en nu ook in Nederland voet aan de grond gekregen heeft. Naar verwachting zal het sprookjesboek het in de Verenigde Staten goed doen.

In het sprookje, waarin de twee kinderen, Ruben en Rivka, op zoek gaan naar tien knikkers en worden geholpen door een vlinderfee en een ratelslang, komen veel Joodse elementen terug. ‘De hele reis zorgt de Yetser hatov (de neiging tot het goede), Gele Vlinderfee dat zij niet verdwalen, symbool voor het gegeven dat goede keuzes je ondersteunen in het leven,’ aldus de initiatiefnemers in een persbericht. ‘Het spannende verhaal zit vol met Joodse en archetypische lagen, zoals een goed sprookje betaamt. Vanuit oeroude Joodse kennis wordt helder dat kinderen zelf verantwoordelijk zijn voor de keuzes die ze maken. Het naar zichzelf willen kijken en onvolmaakt mogen zijn horen er bij, wil een mens kunnen groeien.’

Het aantal verkochte sprookjesboeken in het Nederlandse taalgebied ligt vooralsnog 750 stuks. Al twee jaar is het gepresenteerd als een Chanoeka-cadeau en in sommige bar/bat mitswa klassen van de Liberaal Joodse Gemeente fungeert ‘De Knikkers en de Kroon’ als een lesboek. De leerkrachten hebben een handboek dat ingaat op de diepere lagen van het boek, zodat de kinderen zo goed mogelijk begeleid worden.

Het boek wordt ondersteund door de Mussar-beweging. Dit is een ethische stroming die kan worden herleid tot geschriften uit het Babylonië van de tiende eeuw. Het biedt een spiritueel perspectief en transformatie, middels kleine oefeningen die in de praktijk grote gevolgen blijken te hebben, waardoor mensen beter in balans raken en telkens bewuste positieve keuzes kunnen maken. In ons land is Mussar geïntroduceerd door Daniël Beaupain. Elf jaar geleden reisde hij in zijn eentje af naar Amerika en vroeg aan Alan Morinis of hij zijn leerling mocht zijn. “Je bent dan de eerste,” was het antwoord, want Morinis had in 2004 net The Mussar Institute opgericht, een beweging die inmiddels in Amerika er met succes voor ijvert om – naast de rituele – ook aan de ethische kant van het Jodendom aandacht te schenken.

Naar verwachting zal het Nederlandse sprookjesboek een succes kunnen worden in Amerika, omdat Mussar-filosofie daar breed wordt gedragen. Vooral rabbijnen van de Conservatives en Reform (Liberalen) zijn een warm voorstander van Mussar. Het Amerikaanse The Mussar Institute is betrokken en maakt promotie voor het sprookjesboek.

Categorie: |

Home » Nieuws » Nederlands sprookjesboek met Joodse wijsheden gaat naar Amerika