Stichting Joods Verleden Edam krijgt nieuwe voorman

Dennis Becker, Mick Nolte in Edam (foto C. Kes, Groot-Waterland.nl)

Er is een wisseling van de wacht op komst in Edam: daar treedt na zeven jaar een nieuwe voorzitter aan bij de Stichting Joods Verleden Edam. Deze organisatie heeft inmiddels gezorgd voor een Joods monument en een nieuwe poort voor de Joodse begraafplaats. De stichting heeft nog veel meer plannen om aandacht te vragen voor de Joodse geschiedenis en zal doorgaan met het organiseren van bijeenkomsten.

Mick Nolte zal het voorzitterschap binnenkort overdragen aan Dennis Beckers. “Ik ben dankbaar voor wat er met het vorige bestuur van Wil Spanjer en Dik Rinkel is bereikt. Ik heb een mooie tijd mogen beleven in het samenwerken met de gemeente en met heel veel mensen, te veel om op te noemen. Nu ben ik verheugd dat Dennis dit op zich wil nemen,” aldus Nolte tegen Groot-Waterland.nl. Volgens Nolte is de stichting nog lang niet klaar.

Nieuwe poort

Aan het plein Oorgat ligt sinds enkele jaren de gedenksteen met de 21 namen van de Edammer Joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord. Het Joods monument is met hulp van de stichting en de gemeente tot stand gekomen. Ook heeft de club ervoor gezorgd dat de Joodse begraafplaats een nieuwe poort heeft gekregen. Op de begraafplaats liggen Joden begraven die in de achttiende en negentiende eeuw gestorven zijn.

Terug

De nieuwe voorzitter, Dennis Beckers, is een jaar geleden teruggekeerd in Edam, de plaats waar hij is opgegroeid. “Het was 4 mei 2023 dat Mick bij de herdenking op het Oorgat op me afstapte. Ik droeg een keppeltje omdat er gebeden werden gesproken en het traditie is om als Jood dan je hoofd te bedekken. Zo zijn we met elkaar in gesprek gekomen.”

Ontwerper

Bij het Oorgat staan nu het gedenkteken en de poort. Het is de bedoeling dat het verhaal van de Edammer Joden naar een breder publiek zal gaan. Er komen daarom vertellingen bij, zodat iedereen er nog beter kennis van kan nemen. “We zijn nu met Guido Baratta, internationaal ontwerper die sinds kort zijn studio heeft op de Kaasmarkt, bezig een vorm te vinden om die verhalen te vertellen. Er zullen informatieborden en filmpjes komen,” legt Beckers aan de site uit.

Vertellingen

In de filmpjes vertelt een meisje over hoe het was om in de negentiende eeuw Joodse vrouw in Edam te leven. Iemand anders legt uit over hoe het was om in 1943 om te worden uitgestoten en vervolgd. Beckers: “We voegen daar een derde stem bij van een kind van deze tijd. Die zal niet vertellen, maar vragen hoe we in deze tijd omgaan met vooroordelen en uitsluiting. Want als stichting willen we ook van betekenis zijn voor nu.”

Foute burgemeester

De stichting geeft ook lessen op scholen en komt op voor de belangen van de Edammer Joden, ook al zijn ze er niet meer. In Volendam is een straat vernoemd naar burgemeester Van Baar, die in de jaren ’40-’45 moedwillig meehielp om alle Joden weg te laten voeren. “Onlangs hebben we ingesproken in de gemeenteraad over de zaak Van Baar en zijn we bezig met het organiseren van een evenement met Joodse jazz. We hebben plannen genoeg en er is nog veel te doen.”

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Stichting Joods Verleden Edam krijgt nieuwe voorman