Stoeptegels tegen Joden in Amsterdam ontdekt

Anti-Israël-stoeptegel Weteringschans (beeld: R. Naftaniel, X)

Aan de Weteringschans zijn op het trottoir vier stoeptegels met ‘No zionists allowed’ – ‘geen zionisten toegestaan’ – gevonden. Joden, die door tegenstanders van Israël vaak als ‘de zionisten’ worden aangeduid, mogen hier niet naar binnen. De verontwaardiging en ophef op sociale media zijn groot. Tevergeefs heeft de gemeentelijke reinigingsdienst getracht de teksten te verwijderen.

Een voorbijganger zag de tegels en maakte er foto’s van, die vervolgens door Ronny Naftaniel werden geplaatst op X. Hij schreef: ‘Vandaag gelegd. Nieuwe ‘Stolpersteine’ met de tekst “NO #ZIONISTS ALLOWED”. Op verschillende plaatsen in de #Weteringschans te Amsterdam. Voor de goede orde op Weteringschans 114 (de buren vd gefotografeerde 116) woonde in de oorlog de familie Kleinkramer. Ze waren “not allowed”. Vier van de vijf familieleden werden vermoord in Auschwitz en Sobibor. Dat Amsterdam op 14 juni 2024 zo diep kan zinken, is om te huilen!’

In twee van de vier huizen waar de bekladde tegels voor liggen woonden dus Joodse families die in de Sjoa zijn weggevoerd en vermoord. Volgens Het Parool is het nog niet duidelijk of de daders bewust deze plekken hebben uitgekozen. De gemeente Amsterdam en de politie kunnen vooralsnog niets zeggen over het voorval, aldus de krant. Wie de teksten op straat heeft gespoten, is eveneens niet bekend.

Boosheid

Desalniettemin is de verontwaardiging op Twitter (thans X) groot. Onder meer journalist Frits Barend roerde zich. ‘De nazi’s onder de naam van ‘no Zionists allowed ‘ zijn 84 jaar na 1940 terug in Amsterdam. Gelukkig hebben we nu Israël!’ schrijft hij. Anderen vinden de stoeptegels ‘vreselijk’. De post van Naftaniel is 726 keer gedeeld en roept eveneens boze reacties uit pro-Joodse hoek. Zo schrijft @CosmicD: ‘Schaamteloos en zonder normbesef. Mensen die geen gevoel meer met de geschiedenis hebben en zich in hun bekrompen grote gelijk wanen over wat nu gebeurt, alsof dat los staat van de geschiedenis en ze er hun eigen narratief over kunnen spinnen.

Deurmat

Bij een ingang van de Rietveld Academie in Amsterdam werd dinsdagavond een deurmat van gelijke strekking aangetroffen. Hierop stond: ‘Zionist Free Zone’ afgedrukt, erop wijzen dat ‘zionisten’ of ‘Joden’ er niet naar binnen mogen. De vergelijking met de verbodsborden voor Joden uit de Tweede Wereldoorlog werd door velen al snel gemaakt. Bij Joden leverde de deurmat een behoorlijke bijsmaak op. De directie van de academie heeft het karton snel laten verwijderen, maar toch stond de onderwijsinstelling er in de media op.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Stoeptegels tegen Joden in Amsterdam ontdekt