Deurmat met ‘Zionist Free Zone’ Rietveld Academie

'Zionist Free Zone' - Haagse Rietveldacademie (beeld: Facebook)

Bij een ingang van de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie is een deurmat gelegd met ‘Zionist Free Zone’ erop. Joden, die door tegenstanders van Israël vaak als ‘de zionisten’ worden aangeduid, mogen hier niet naar binnen. De directie van de kunstacademie heeft meteen ingegrepen en hem weggehaald. De deurmat werd ontdekt en aanhangig gemaakt door Ronny Naftaniel.

De oud-CIDI-directeur zette de foto van de deurmat op Facebook. Naftaniel schrijft: ‘Deze discriminatie op een Nederlandse instelling is ongekend kwalijk. Daarmee handelt de Academie in strijd met Artikel 1 van de Grondwet en artikel 26.1 van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Dit heeft ook niets meer met de toestand in Gaza te maken, maar ALLES met het weren van Joden, die achter het recht van een staat voor het Joodse volk staan’.

Jodenvervolging

De Rietveld Academie is door Jonet.nl benaderd over de deurmat, die volgens velen doet denken aan de anti-Joodse verbodsborden uit de Tweede Wereldoorlog. Toentertijd mochten Joden in openbare gebouwen ook niet naar binnen. Aangezien Joden door tegenstanders van Israël anno 2024 vaak als ‘zionisten’ worden aangesproken en -geduid, ervaren veel Joden dit vloerkarton als antisemitisch. Bij velen doet het de maag omkeren vanwege de associaties met de Jodenvervolging.

“Wij hebben deze deurmat accuut verwijderd. Dit is niet ons ding en het is ook tegen onze gedragscode,” zegt een woordvoerder. “Aan studenten is toestemming verleend om actie te voeren op het terrein van de academie, zo lang deze geweldloos en respectvol zijn en de reguliere onderwijsgang-van-zaken niet verstoren. Indien deze grenzen worden overschreden, dan wordt er gehandhaafd.” Het gaat om openbaar terrein op de campus en de directie weet daarom niet wie de dader is. “We snappen helemaal dat Joden zich hierdoor beledigd voelen.”

Nu doorpakken

Naftaniel is blij dat de school heeft ingegrepen en de deurveeg heeft verwijderd, ‘want discriminatie op grond van religie of politieke overtuiging is niet toegestaan’. Hij laat aan Jonet.nl weten dat het vermoedelijk anti-Israël- activisten ‘die daar voortdurend bezig zijn’. Naftaniel: “Geen enkele onderwijsinstelling mag toegang weigeren aan mensen die een bepaalde politieke mening hebben. De academie was dus genoodzaakt om in te grijpen. Nu zouden ze er goed aan doen om spandoeken met anti-Israël-leuzen in het gebouw te verwijderen, want dat creëert geen veilig klimaat voor studenten.”

Eerder schortte de Gerrit Rietveld Academie alle samenwerking met Israëlische academies op vanwege de oorlog die het land voert tegen Hamas. Bij de hogeschool voor beeldende kunst en vormgeving zijn twijfels over de onafhankelijkheid van deze academies ten opzichte van de Israëlische regering, zo luidde het. Het gaat om de Bezalel Academy of Arts and Design, de nationale kunstacademie van Israël, en de School of Visual Theater in Jeruzalem. 

Minister moet ingrijpen?

Op de Facebook-pagina van Naftaniel is de woede en verontwaardiging van zijn volgers groot. Mensen spreken schande over deze deurmat, die hen doet denken aan de bange jaren ’40-’45. Ze vragen zich ook af waar ‘de minister van onderwijs is’. Gedoeld wordt op Robbert Dijkgraaf (D66), de demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen die volgens hen zou moeten ingrijpen. Naftaniel vindt dat Dijkgraaf ‘een veel krachtiger geluid zou moeten laten horen’.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Deurmat met ‘Zionist Free Zone’ Rietveld Academie