NCTV: terreurdreiging Nederland iets toegenomen

Dreigingsniveau 4 (beeld: NCTV, Rijksoverheid)

Het komt misschien niet als een verrassing, maar de terreurdreiging in Nederland is niet afgenomen en is zelfs iets gegroeid. Dat laatste concludeert de Pieter-Jaap Aalbersberg, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in zijn driemaandelijkse update. Voor Joodse instellingen en doelen geldt nog steeds dezelfde situatie en dus blijft waakzaamheid geboden.

‘De voorstelbare terroristische dreiging is de afgelopen maanden licht toegenomen, maar blijft binnen de bandbreedte van dreigingsniveau 4. Dat betekent dat er een reële kans is dat een aanslag in Nederland zal plaatsvinden’, schrijft Aalbersberg op de site van zijn organisatie. Vooral van het jihadisme kan in Nederland en West-Europa het meeste worden verwacht. ‘De kans dat personen of groepen in Nederland een terroristische aanslag plegen is het afgelopen half jaar licht toegenomen’.

Aalbersberg gaat uit van een zogenoemde ‘mobiliserende werking’, wat betekent dat actuele gebeurtenissen extremistische moslims kunnen motiveren om tot geweld over te gaan. ‘Het afgelopen half jaar toont dat de Gaza-oorlog en Koranschendingen, en de manier waarop mondiaal-jihadistische organisaties er in hun propaganda op inspelen, leiden tot (voorbereidingen voor) terroristische geweldsdaden in Europa. Terroristische organisaties grijpen dergelijke gebeurtenissen aan om hun boodschap uit te dragen en het gebruik van geweld te rechtvaardigen’, aldus de NCTV.

De oorlog in Gaza slaat diepe wonden, ook buiten Israël en de Gazastrook. Dit grijpen terreurcellen en -groepen in Europa aan om tot daden te komen of anderen daartoe op te roepen. Voorlopig lijkt de oorlog tegen Hamas nog niet voorbij en daarom blijft de terreurdreiging in Nederland hoog, ook voor Joodse organisaties en instellingen. Aalbersberg schrijft:

‘Terroristische organisaties als ISIS en Al-Qaïda hebben naar aanleiding van de oorlog opgeroepen tot aanslagen op Joodse en christelijke doelen in het Westen. Met dergelijke oproepen proberen zij in te spelen op de onder moslims breed gedeelde woede over de vele Palestijnse slachtoffers. Zij versterken daarmee het beeld dat westerse overheden te weinig doen om Israël ter verantwoording te roepen en verder leed onder de Palestijnen te voorkomen’.

Koran in de fik

Het verbranden van de Koran in Arnhem, afgelopen januari, zorgde voor veel aandacht en woede op sociale media. De beelden van de rechts-extremist en Pegida-voorman Edwin Wagensveld die het heilige boek wilde verbranden en een woedende menigte Turken tegenover zich had staan, gingen zo de wereld over. Dat beeld heeft er volgens de NCTV toe bijgedragen dat terreurgroeperingen als ISIS en AL-Qaïda hun vizier meer op Nederland zijn gaan richten.

Aalbersberg wijst op de situatie in Zweden, die behoorlijk gespannen is geworden omdat daar vorig jaar Korans werden verbrand. Het land heeft last gekregen van meer terreurdreiging en ook Zweedse doelen in de moslimwereld kwamen onder druk te staan. In Denemarken zijn eveneens Koranverbrandingen geweest. Daar heeft het parlement een nieuwe wet aangenomen die het verbranden van heilige boeken verbiedt. De geest lijkt daar nu terug in de fles te zijn.

Extreem-rechts

Verder waarschuwt de NCTV voor snelle radicalisering van jongeren en adolescenten. Zij zijn extra kwetsbaar voor extremistische propaganda op internet. Dat geldt niet alleen voor in islamitische, maar ook in de rechts-extremistische hoek. Joden worden in dat deel van het verslag van Aalbersberg niet expliciet genoemd. Hij waarschuwt ervoor dat het normaliseren van rechts-extremistisch gedachtengoed kan leiden tot meer intolerantie tegenover andere groepen en uiteindelijk ook geweld tegen personen.

Extreem-links

Tot slot is er het links-extremisme, dat de laatste maanden ‘in enkele gevallen’ overgaat tot gewelddadige acties rond de demonstraties tegen Israël op universiteiten en hogescholen. De NCTV constateert dat linkse extremisten zich aansluiten bij deze acties en geweld soms niet schuwen. Het linkse extremisme richt zich bovenal op rechtse en radicaal-rechtse ‘politieke partijen, politici, bewegingen of bijvoorbeeld zaaleigenaren die ruimte zouden bieden aan rechts-extremisten. In sommige gevallen is sprake van kleinschalige vernielingen, intimidatie en doxing’. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » NCTV: terreurdreiging Nederland iets toegenomen