Kabinet belooft UNRWA drie miljoen euro
Het demissionaire kabinet Rutte IV geeft nog eens drie miljoen euro aan UNRWA, de VN-organisatie voor de Palestijnen, als die club meer vooruitgang boekt. Volgens demissionair minister Liesje Schreinemacher (VVD) van Ontwikkelingssamenwerking is de organisatie op de goede weg. Al maanden is duidelijk dat UNRWA in Gaza wordt gebruikt door Hamas om terreuractiviteiten te ontplooien. Eerder draaiden westerse donorlanden de geldkraan dicht.
De United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA) raakte begin dit jaar in opspraak nadat duidelijk werd dat twaalf medewerkers op 7 oktober hadden meegedaan aan de terreuractie van Hamas in Zuid-Israël. Verder liet Israël zien dat gebouwen en infrastructuur van de organisatie worden gebruikt door de terreurorganisatie. Zo lag een datacentrum van Hamas onder een UNRWA-pand. Westerse donorlanden schortten hun donaties aan UNRWA op, maar gaandeweg ging de geldkraan weer open.
Als een van de laatste in de rij is nu ook Nederland aan de beurt. Demissionair minister Liesje Schreinemacher van Ontwikkelingssamenwerking schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de organisatie voldoende vooruitgang laat zien, maar dat er veel meer moet gebeuren. Er ligt een internationaal onderzoeksrapport met vijftig aanbevelingen ter verbetering. Als UNRWA die doorvoert, kan het de beloofde drie miljoen euro van Nederland krijgen. Wanneer is onduidelijk.
Het geldbedrag hoort bij van een humanitair hulppakket van dertien miljoen euro aan Gaza dat Schreinemacher maandag heeft toegezegd. De overige miljoen euro wordt verdeeld over de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO (drie miljoen euro), de Internationale Arbeidsorganisatie (vier miljoen euro) en het Internationale Comité van het Rode Kruis (drie miljoen euro). Op die manier hoopt Den Haag de bevolking van Gaza te helpen.
Oud-vicepremier Sigrid Kaag (D66) is momenteel speciaal VN-gezant voor de wederopbouw van Gaza. Zij is in het Midden-Oosten om hulp te organiseren en na te denken voor de heropbouw van de strook na de oorlog tussen Israël en Hamas. Kaag heeft eerder al gezegd dat UNRWA nodig is. Anderen zijn zeer kriitsch over de organisatie, die al jaren het onderwijs van Palestijnse kinderen regelt. Daarin is anti-Israël-lesmateriaal niet ongewoon.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren