Datacentrum Hamas onder UNRWA-kantoor ontdekt

De tunnel die leidt naar het datacentrum (beeld: IDF)

Troepen van het Israëlische leger (IDF) hebben een datacentrum van Hamas onder het hoofdkantoor van UNRWA in Gaza ontdekt. Harde schijven van de servers zijn meegenomen naar Israël voor onderzoek. De in opspraak geraakte VN-organisatie zegt niets van het datacentrum te weten. UNRWA kwam onlangs in de problemen nadat bekend werd dat medewerkers hebben meegedaan aan de Hamas-aanval van 7 oktober op Zuid-Israël. De organisatie levert hulp en onderwijs aan Palestijnen.

Servers

Het ondergrondse datacentrum – compleet uitgerust met een elektronische ruimte, industriële batterij-voedingsbanken en leefruimten voor Hamas-terroristen die de computerservers bedienen – is exact gebouwd onder een locatie waar Israël in eerste instantie nooit naar zou omkijken. Ook zou Israël het UNRWA-gebouw nooit bombarderen omdat het een VN-gebouw betreft. Niettemin gingen IDF-soldaten er op onderzoek uit. De belangrijkste servers van Hamas bleken hier te staan.

Waar te graven?

De serverruimte onder het UNRWA-hoofdkwartier bevindt zich in de chique wijk Rimal in Gaza-stad, een gebied waar het IDF eerder heeft geopereerd. Het plaatselijke Hamas-bataljon werd ontmanteld, waarna de troepen werden teruggetrokken. Tijdens dat eerste grondoffensief had het leger er verder niet veel gevonden, aldus de Times of Israel. Nieuwe inlichtingen, die vooral voortkwamen uit de Shin Bet-ondervragingen van gevangengenomen terroristen, hielpen bepalen waar het IDF moest graven.

Meer informatie

‘Het IDF was hier eerder, de eerste keer om de vijand te vernietigen. Toen we hier de laatste keer waren, verzamelden we veel inlichtingendocumenten en bevindingen, ook veel gevangenen, en dankzij dat bereikten we dit hier,” zegt kolonel Benny Aharon, die een mediarondleiding door de tunnel en het VN-complex gaf. “We hadden al wel informatie, maar niet genoeg om twintig meter diep kunnen graven en dit te vinden, we hadden iets meer nodig. Er kwam informatie van gevangenen, gevonden computers van documenten, kaarten.”

Lange tunnel

Om het Hamas-datacentrum te bereiken zijn twee soldaten gesneuveld. De hoofdingang van de tunnel bevond zich onder een UNRWA-school in het gebied. Die was echter door Hamas geblokkeerd tegen de tijd dat de Israëlische troepen arriveerden. In plaats daarvan groeven militaire ingenieurs ongeveer acht meter diep om het ondiepste deel van de ondergrondse doorgang te vinden. Vanaf daar loopt een zevenhonderd meter lange tunnel naar het datacenter, dat verscholen zat achter een klein gat.

Scootmobielen

Langs de tunnel bevinden zich verschillende kamers, waaronder een kitchenette, een vergaderruimte met bureaustoelen, twee badkamers en woonruimtes met diverse matrassen. Bewakers van de Al-Qassambrigade van Hamas hielden hier de wacht om het datacentrum te beschermen. IDF-troepen vonden ook kleine scootmobielen, vermoedelijk gebruikt om gemakkelijk door de tunnels te kunnen verplaatsen. De Israëli’s vermoeden dan er jaren gewerkt is om het complex te realiseren.

‘UNRWA medeplichtig’

In het UNRWA-hoofdkwartier werden wapens, granaten en raketten ontdekt. In sommige kantoren van UNRWA-medewerkers zijn apparatuur en documenten vonden die aangaven ‘dat dezelfde kantoren ook door Hamas-terroristen werden gebruikt’, aldus Aharon. “Er bestaat geen twijfel dat UNRWA-personeel wist dat [Hamas, red.] een enorme tunnel onder hen aan het graven was. Er zijn een omheiningsmuur, een poort en camera’s die registreren ze wie er in en uit komt. Iedereen die bij UNRWA werkte, wist heel goed wie er binnenkwam en voor wie zij dekking boden.”

Bewijs verdonkeremaand

Ook blijkt dat bepaalde elektriciteitskabels verbonden zijn met het Hamas-datacentrum, wat erop duidt dat de VN-organisatie ook haar elektronische infrastructuur ter beschikking heeft gesteld aan de terreurorganisatie. Echter, de serverkamer van UNRWA leek, in tegenstelling tot die van Hamas, grotendeels leeg. Eén serverkast stond buiten de kamer, maar die was ontdaan van alle computers. Aharon: “Ze hebben alle computers weggehaald, alle DVR’s, en ze hebben de meeste kabels doorgesneden. Dit is gedrag van iemand die iets te verbergen heeft.”

‘Wij weten van niets’

UNRWA reageerde niet onmiddellijk op verzoeken van de Times of Israel om commentaar. In een tweet na de publicatie zei het hoofd van het bureau, Philippe Lazzarini, niets te weten het Hamas-datacentrum. Het personeel is al op 12 oktober 2023 vertrokken en de compound is sindsdien niet meer gebruikt, aldus de Italiaan. Volgens hem is de UNRWA een hulporganisatie zonder enige militaire kennis, waardoor het niet de capaciteit heeft om ondergronds onderzoek te doen. Over de kabelverbindingen en lege serverkamer zegt Lazzarini niets. Hij eist een ‘onafhankelijk onderzoek’.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Israël » Datacentrum Hamas onder UNRWA-kantoor ontdekt