Nederland staakt geldstroom aan UNRWA

VN Verenigde Naties
Wiki

Nadat andere westerse landen sinds vrijdag hun geldstroom aan UNRWA hebben stopgezet, heeft nu ook Nederland dat besluit genomen. De VN-organisatie voor Palestijnse ‘vluchtelingen’ had waarschijnlijk terroristen in zijn gelederen. UNRWA is al jaren omstreden, onder meer vanwege haar scholen en kinderkampen waar Palestijnse kinderen tegen Israël worden geïndoctrineerd. Jarenlang hebben westerse landen veel geld gedoneerd. In 2023 gaf Nederland 19 miljoen euro.

Twaalf medewerkers

Eerder wezen de Israëlische autoriteiten de United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) erop dat twaalf medewerkers betrokken waren bij terreur op 7 oktober in Zuid-Israël. Vrijdag gaf de organisatie toe dat ‘verschillende werknemers zijn ontslagen die door Israël worden beschuldigd van betrokkenheid bij de aanval van Hamas’. De kans is groot dat het gaat om Hamas-terroristen die voor UNRWA werken en op 7 oktober Israëli’s hebben afgeslacht.

Van Leeuwen

De Verenigde Staten besloten vrijdag meteen om alle hulpgelden aan UNRWA op te schorten. Algauw volgden Canada, Australië, Groot-Brittannië, Italië en Finland. Op zaterdagavond sloot ook Nederland aan in de rij. België beweegt vooralsnog nog niet. Het demissionaire kabinet draait de geldkraan tijdelijk dicht. Demissionair minister Geoffrey van Leeuwen (VVD) voor Ontwikkelingssamenwerking heeft dit bevestigd aan de NOS en Nieuwsuur. “We zijn enorm geschrokken. De aanklacht is dat met VN-geld, met ons geld, de aanslag is gepleegd op 7 oktober.”

Intern onderzoek

Momenteel loopt er een intern onderzoek naar de twaalf personeelsleden die vooralsnog als verdachten worden gezien. De medewerkers zijn per direct ontslagen, aldus UNRWA-voorman Philippe Lazzarini. De Italiaan laat weten deze maatregelen te nemen om de humanitaire hulp aan de Gazanen niet in gevaar te brengen. Hij wil dat Hamas de gegijzelde Israëli’s vrijlaat. “Iedereen die de fundamentele waarden van de Verenigde Naties verraadt, verraadt ook degenen die we dienen in Gaza, in de regio en elders in de wereld.”

Palestijnen boos

De Palestijnse Autoriteit (PA) van president Mahmud Abbas is het niet eens met het tijdelijk dichtdraaien van de geldkraan voor UNRWA. Zijn kompaan Hussein Al-Sheikh eist op X (voorheen Twitter) dat het besluit van de desbetreffende donerende landen per direct wordt herzien. Volgens hem zullen er ‘grote politieke en humanitaire risico’s zijn’ als dit niet gebeurt. ‘Wij hebben de maximale steun nodig voor deze internationale organisatie’, aldus Al-Sheikh.

‘Vluchtelingen’

Nederland doneerde vorig jaar negentien miljoen euro aan UNRWA, een organisatie waar jaarlijks honderden miljoenen euro’s in omgaan. Het geld gaat naar Palestijnen die tijdens de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 al dan niet gedwongen verhuisden naar de buurlanden en de latere Palestijnse gebieden. Hoewel ze daar nu al vier of soms vijf generaties leven, geïntegreerd zijn en hun een leven hebben, worden ze door de internationale gemeenschap nog steeds als vluchtelingen gezien.

Kinderkampen

De UNRWA is mettertijd een organisatie geworden waar Palestijnen kunnen aankloppen voor internationaal hulpgeld. Ontwikkelde landen doneren jaarlijks tientallen miljoenen euro’s die gaan naar allerhande voorzieningen voor Palestijnen. De organisatie verzorgt onderwijs voor de meeste Palestijnse kinderen, waar uit onderzoek blijkt dat het curriculum is doordrenkt met anti-Israëlische en antisemitische lesstof. Berucht zijn ook de UNRWA-zomerkampen, waar Palestijnse kinderen in de vakanties verblijven en waar – zo blijkt uit onderzoek van MEMRI – ze worden geïndoctrineerd tegen Israël en worden gehersenspoeld.

Categorie:

Home » Nieuws » Nederland staakt geldstroom aan UNRWA