Trump en Kushner willen af van UNRWA

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

President Donald Trump van de Verenigde Staten en zijn Midden-Oosten-adviseur – en schoonzoon – Jared Kushner willen af van de vluchtelingenstatus van Palestijnen die buiten Israël en de Palestijnse gebieden wonen. Daarmee willen ze ook af van de United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East, of wel UNRWA. Dit blijkt uit mails van Kushner die in handen zijn gekomen van het blad Foreign Policy. Mogelijk zal de VS zijn donatie voor de organisatie intrekken.

“Het is belangrijk om eerlijke en oprechte inspanningen te leveren om UNRWA tegen te werken,” aldus Kushner in een van de e-mails over het bureau, gedateerd op 11 januari en gericht aan verschillende andere hoge functionarissen in de Amerikaanse regering. Hiertoe behoren onder andere Trump’s vredesgezant in het Midden-Oosten, Jason Greenblatt. Kushner: “Dit [bureau] bestendigt een status-quo, is corrupt, inefficiënt en helpt de vrede niet.” Volgens ingewijden zou de president zelf inmiddels overtuigd zijn geraakt van het in de ban doen van UNRWA.

UNRWA, dat in 1949 werd opgericht om gevluchte Arabieren uit wat nu ‘Israël en de Palestijnse gebieden’ is te helpen in de buurlanden, ligt al langer onder vuur. De vluchtelingen van toen zijn inmiddels bejaard of hoogbejaard en hebben kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen gekregen die alleen nog steeds een vluchtelingenstatus hebben. De vluchtelingenkampen van toen zijn inmiddels verworden tot stadswijken of dorpen, en de bewoners ervan zijn vaak goed geïntegreerd. Volgens critici kan nauwelijks nog gesproken worden van ‘vluchtelingen’. De Palestijnse Autoriteit zou deze mensen echter gebruiken als een onderdeel in het vredesproces. De regering-Trump wil hen er dus duidelijk uit halen.

Zelf is UNRWA is niet onomstreden. De organisatie, die een budget heeft van meer dan honderd miljoen dollar per jaar, organiseert zomerkampen voor kinderen waarin indoctrinatie tegen Israël de norm is. UNRWA telt ruim 29.000 medewerkers. In 2014 bedroeg het budget 1,323 miljard dollar. De belangrijkste donoren zijn de Verenigde Staten, de Europese Unie en Saoedi-Arabië. UNWRA is volledig afhankelijk van buitenlandse steun.

Categorie:

Home » Nieuws » Trump en Kushner willen af van UNRWA