Nazi-oma blijft in gevangeniscel

nazi-oma
Youtube

Ursula Haverbeck (90) blijft vastzitten in de Duitse gevangenis, zo heeft het Duitse Constitutionele Hof in Karlsruhe afgelopen vrijdag bepaald. De vrouw met de bijnaam nazi-oma werd eerder tot het gevang veroordeeld omdat ze meermalen het bestaan van de Sjoa heeft ontkend. Haverbeck wilde vrijgelaten worden, maar daar komt niets van in, aldus de hoge rechters. Ze zit sinds afgelopen mei vast. Het was niet de eerste keer dat ze met het gerecht te maken kreeg.

Volgens het Hof valt ‘de straf voor het ontkennen van de nationaal-socialistische volkerenmoord onder de Duitse grondwet’. In de toelichting lieten de rechters weten dat ‘de verspreiding van onjuiste of opzettelijk valse beweringen niet valt onder de vrijheid van meningsuiting’. Het Hof benadrukte eveneens dat het ontkennen van de Holocaust ‘de grenzen overschrijdt van een vreedzaam openbaar debat en een verstoring vormt van de openbare orde’. Daar moest de nazi-oma het mee doen.

In mei veroordeelde een regionale Duitse rechtbank Haverbeck voor acht gevallen van het aanzetten tot haat. Ze kreeg twee jaar cel. De Duitse beweerde verschillende malen dat het concentratiekamp van Auschwitz geen vernietigingskamp was, maar een werkkamp. Ze is al eerder veroordeeld wegens vergelijkbare ontkenningen. Haverbeck is auteur van verschillende non-fictieboeken. Sinds 2004 heeft ze processen en veroordelingen gehad.

Categorie:

Home » Nieuws » Nazi-oma blijft in gevangeniscel