Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Project ‘overLeven’ gaat nieuwe fase in

Het project ‘overLeven’ van fotografe Marijke Talen, en schrijfster en uitgeefster Angelique Dekker gaat een nieuwe fase in. Na een fotoboek, een foto-expositie en het geven van lezingen over overlevenden van de Sjoa, zal het project zich in de komende tijd ook richten op kinderen. Scholieren in groep zeven en acht kunnen sinds kort gastlessen krijgen van ‘overLeven’, waarbij beelden, verhalen en videoboodschappen van Joodse overlevenden tot hen komen. Om deze fase van het project rond te krijgen zijn Talen en Dekker op zoek naar een vrijwillige vormgever die een werkboek voor de kinderen wil maken. De eerste interactieve presentaties op basisscholen zijn al geweest en de leerlingen waren positief.

Twee overlevenden
Het project begon in 2007 toen fotografe Talen per toeval twee overlevenden van de Sjoa sprak. De drie werden vrienden. “Gaandeweg onze vriendschap ontstond bij mij de wens om hen, en andere Joodse overlevenden, te portretteren,” aldus Talen, die bedacht dat de persoonlijke verhalen aan het papier moesten worden toevertrouwd. “Ik wilde hun verhalen vastleggen in boekvorm, nu kon het nog, nu zijn ze er nog, dacht ik. Het is zo belangrijk dat wat zij hebben meegemaakt niet vergeten wordt, doorgegeven wordt aan volgende generaties, want dit mag nooit meer gebeuren.” Talen werkte onder meer samen met HBO-studenten van de Windesheim Hogeschool in Zwolle, die verhalen opschreven en Westerbork bezochten. “Zelf bezocht ik de mensen thuis, waar ik hen portretteerde.”

Uiteindelijk zocht Talen naar professionele ondersteuning om haar boekwens tot vervulling te laten komen. Dat werd schrijfster Angelique Dekker, onder meer bekend van een culinaire rubriek in de regionale krant Tubantia. “Zij vond ook dat het boek er moest komen. Samen zijn we verder gegaan en konden we, mede dankzij enkele kleine particuliere giften en een voorfinancierder, naar de boekpresentatie en opening van de reizende foto-expositie toewerken.” De boeklancering werd goed bezocht. Talen: “Opperrabbijn Binyomin Jacobs was een van de sprekers. Hij zei: overLeven is geen geschiedenisboek, maar een getuigenis.” Volgens de maaksters laat het boek ‘de slachtoffers in woord en beeld vertellen waartoe de medemens in staat is’. “overLeven is een noodkreet, om herhaling te voorkomen,” aldus Talen.

Lezingen
Talen en Dekker ontwikkelden na het verschijnen van het boek, en het toeren met de fototentoonstelling, een lezing over het onderwerp. Met die presentatie trokken ze het land in, waar ze in zaaltjes en op andere plekken het publiek informeerden. Tijdens de lezing wordt duidelijk ‘hoe krachtig de mens is en hoe belangrijk het is om ondanks alles positief te blijven’. Er wordt stilgestaan bij de vele indrukwekkende fragmenten en beelden uit ‘overLeven’. Na afloop is er de mogelijkheid om met elkaar en met de dames te praten. De afloop krijgt de organisatie een boek van de maaksters en een CD met liedjes van zanger Maarten Peters.

Talen: “We hebben deze lezing al regelmatig mogen geven in woonzorgcentra, vrouwengroepen, bij de Rotary en in verschillende bibliotheken. Vooral ook de gesprekken na afloop aan de info-boekentafel worden wederzijds als heel waardevol ervaren. Zo kwam op 11 april na afloop van de lezing in de bibliotheek in Ommen burgemeester Hans Vroomen naar ons toe. Hij bedankte ons en zei dat hij geïnspireerd was voor de 4 mei-herdenking.” Met de lezingen willen Talen en Dekker nog wel even doorgaan.

Nieuwe fase met scholieren
Het tweetal blijft doorgaan met het uitbreiden van het project en heeft een interactieve presentatie voor basisschoolleerlingen ontwikkeld. Maar het kan altijd beter en uitgebreider. “Onze wens is om via sponsoring het bijpassende werkboek voor scholieren realiteit te laten zijn. Dit werkboek is in concept af. Wie wil ons helpen met het laatste stukje zodat de leerlingen straks een blijvend werkboek in handen hebben?” zegt Talen, die op zoek is naar een vormgever die met haar en Dekker de laatste loodjes wil tillen. Belangstellenden kunnen zich vrijblijvend melden bij Uitgeverij Maan van Angelique Dekker of op de website van fotografe Marije Talen. Vragen stellen mag ook, aldus de dames. Dit alles kan via het contactformulier op beide sites. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X