‘Hamas vertraagt vredesdialoog om Israël te schaden’

Hamas-terroristen op brandende Israëlische tank (YouTube)

Het voorgestelde staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas loopt opnieuw vertraging op omdat de terreurorganisatie het afhoudt. Volgens oud-Landmacht-generaal Mart de Kruif doen de terroristen dit om Israël verder in diskrediet te brengen. Hoe langer de oorlog duurt, hoe langer de gegijzelden vast blijven zitten en Israël internationaal alsmaar geïsoleerder komt te staan, aldus De Kruif.

“Er zit een patroon in dat bijna altijd, wanneer er een overeenstemming is, een van de partijen weer met een extra eis komt,” zegt De Kruif tegen BNR Nieuwsradio. Dit keer is het Hamas die de deal niet wil accepteren, maar dan uit eigenbelang. De oud-commandant stelt dat de terreurorganisatie door heeft dat de steun voor Israël afbrokkelt hoe langer deze oorlog langer duurt en hoe langer de gegijzelden vastzitten. “Dat is in het belang van Hamas.”

Patroon

Volgens De Kruif is er sprake van een patroon, en is het drie stappen vooruit en twee achteruit’. Toch is ook te zien dat de politieke druk van buitenaf steeds verder toeneemt, nu de VN-veiligheidsraad het Amerikaanse plan unaniem steunt. Het plan bevat drie fases, waaronder een staakt-het-vuren, het uitwisselen van alle gegijzelde Israëli’s en een aantal Hamas-terroristen en een volledige terugtrekking van het Israëlische leger (IDF) uit de Gazastrook.

Doodscultus

Toch accepteert Hamas dit niet. In plaat doet de leiding aan kick the can down the road. Het is nu aan Amerika en Israël om dit te accepteren en te wachten of om het plan van tafel te vegen. In dat geval zal het IDF doorgaan met haar operatie in de Gazastrook: het uitschakelen van Hamas en het vinden, en terugbrengen van de gegijzelden. Volgens kenners van Hamas maakt dat de leiding niets uit: de doodscultus van die organisatie voert de boventoon in de besluiten.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Israël » ‘Hamas vertraagt vredesdialoog om Israël te schaden’