Joods Frankrijk bezorgd over La France Insoumise

Een Franse stemkaart (beeld: CRIF)

Bij de vervroegde verkiezingen in Frankrijk willen de linkse partijen een verbond sluiten. Een van de leden van deze alliantie is het extreem-linkse La France Insoumisme (LFI), dat pleit voor het opheffen van de staat Israël en dat volledig achter Hamas staat. Het Conseil Représentatif des Institutions juives de France (CRIF), de koepelorganisatie van Joods Frankrijk, heeft alle linkse partijen opgeroepen geen alliantie met deze partij aan te gaan.

Het LFI van partijleider Jean-Luc Mélenchon zorgde na 7 oktober voor controverse in Frankrijk met haar reactie op het bloedbad dat Hamas in Israël had aangericht. De partij nam het op voor de terreurorganisatie en toonde geen medeleven met de Israëlische slachtoffers. Op 7 oktober werden meer dan twaalfhonderd onschuldige burgers door terroristen van Hamas in koele bloede afgeslacht. In plaats van de terreurdaad te veroordelen werd het ‘een offensief van de Palestijnen’ genoemd.

Voorman Mélenchon was later in een blog eveneens onverbiddelijk door de terreuraanslag van Hamas te vergelijken met de opstand van het Joodse getto in Warschau. Volgens hem was de Israëlische reactie op 7 oktober onbehoorlijk. Ook pleit de partij ervoor te stoppen met Israël en op het hele grondgebied een Palestijnse staat mogelijk te maken. In feite is dat een overname van de leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’, wat eveneens pleit voor het wegvagen van Israël.

CRIF antwoordt

Omdat Israël het land voor de Joden is waar ze naartoe kunnen als ze veilig willen zijn, laat de CRIF dit alles niet over zijn kant gaan. Los daarvan wonen er in Israël veel Joden van Franse komaf en zijn er de laatste tijd ook veel Franse Joden naartoe geëmigreerd, omdat zij zich in Frankrijk niet meer veilig voelen of daar geen toekomst meer voor zich zien. De speciale band met en liefde voor Israël is groot en daarom komt de CRIF met een advies aan de andere linkse partijen: ga geen verbond aan met Mélanchons LFI.

Op X – voorheen Twitter – spoort CRIF-voorman Yonathan Arfi de sociaaldemocratische PS en andere gematigde linkse partijen geen alliantie te vormen met La France Insoumise. ‘LFI is niet de oplossing, het maakt deel uit van het probleem’, schreef Arfi, waarna hij zei dat de partij ‘van Jodenhaat een electorale aangelegenheid heeft gemaakt’, vooral in de context van de aanslagen van 7 oktober en de voortgang van het conflict in het midden-Oosten.

Nieuwe verkiezingen

Eerder hekelden de PS en andere linkse partijen de woorden van Mélenchon over Israël al, maar nu er snel nieuwe verkiezingen aankomen, wordt een gelegenheidscoalitie op links verwacht. Dat komt door de grote overwinning van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen bij de Europese verkiezingen van afgelopen zondag. President Immanuel Macron schreef kort daarop vervroegde Franse parlementsverkiezingen uit. Over drie weken gaan de Fransen naar de stembus.

Cohabitation

Naar verwachting zal het RN van Le Pen de verkiezingen winnen, waarna de president zal moeten samenwerken met een radicaal-rechtse regering. Een dergelijke ‘cohabitation’ – waarbij de president en regering van een andere politieke familie zijn – is eerder voorgekomen. Zo werkte de sociaaldemocratische president Francois Mitterand samen met rechtse regeringen en moest de rechtse president Jacques Chirac samenwerken met de linkse premier Lionel Jospin. Vaak liep het electoraal niet goed af met de partij die de premier leverde.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse wereld » Joods Frankrijk bezorgd over La France Insoumise