Gidi Markuszower toch geen minister en vicepremier

Gidi Markuszower (beeld: Tweede Kamer, YouTube)

PVV-politicus Gidi Markuszower wordt geen minister van Asiel en Migratie, en ook geen vicepremier in het aankomende kabinet Schoof I. Het bekende Tweede Kamerlid van Joodse komaf is niet door de screening van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) gekomen. Waarom precies, dat is onduidelijk. PVV-leider Geert Wilders heeft zijn Tweede Kamerlid Marjolein Faber naar voren geschoven voor de post.

‘De inhoud van de naslag over Gidi Markuszower was reden voor mij om zijn kandidatuur in te trekken. Dat heb ik de formateur net laten weten’, schrijft Wilders op X, voorheen Twitter. Ook de hoofdpersoon zegt tegen de media niet te weten waarom hij niet door de screening van de AIVD gekomen is. Dit moet nog duidelijk worden, zo heet het. Markuszower spreekt van ‘een kafkaëske situatie’. Kiezers en fans van Wilders zeggen op X het te betreuren dat deze kandidaat-minister het niet geworden is.

Mossad

Markuszower stond in 2010 op plek vijf van de kieslijst van de PVV. Destijds voerde Wilders hem af omdat toenmalig minister Ernst Hirsch Ballin (CDA) van Justitie partijleider Wilders waarschuwde dat hij ‘een risico voor de integriteit’ van Nederland zou zijn. Volgens de AIVD zou hij informatie hebben overgedragen aan ‘een buitenlandse mogendheid’ en contact hebben gehad met ‘een buitenlandse inlichtingendienst’. Naar alle waarschijnlijkheid ging het hierbij om Israël en de Mossad. Markuszower ontkende de aantijgingen en doet dat nog steeds.

Goldstone

Markuszower kwam in hetzelfde jaar al in opspraak door een uitgelekte mail waarin hij als NIHS-bestuurslid zei dat Joodse Nederlanders die het Goldstone-VN-rapport verdedigen ‘verklikkers’ zijn die levenslang in de ban moeten. In het rapport werd Israël beschuldigd van oorlogsmisdaden in Gaza. Markuszower schreef: ‘In het oude Polen (waar mijn roots liggen), wisten we wel raad met dit soort verachtelijke joodjes. Die werden gewoon de shul [synagoge] uitgeplukt en uit het shtetl [dorp] geschopt; in het beste geval. In het ergste geval werden ze in de koude bossen van Oost-Europa achtergelaten en nooit meer teruggevonden’.

Likoed Nederland

Kort daarna werd bekend dat Markuszower in 2008 door de politie was opgepakt voor het dragen van een vuurwapen. Dart gebeurde bij de viering van het zestigjarig bestaan van de staat Israël. Hoewel hij een wapenvergunning had, mocht hij het ding niet verplaatsen. De zaak werd later geseponeerd. Tussen 1999 en 2005 was Markuszower woordvoerder van de rechtse actiegroep Likoed Nederland, waarna hij verder ging als politiek adviseur van het toenmalige VVD-Tweede Kamerlid Anton van Schijndel, thans raadslid in Amsterdam voor Forum voor Democratie (FvD).

Grapperhaus

PVV-leider Wilders bleef contact houden met Markuszower en zette hem op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2015. Hij kwam in de senaat en ging na een periode van twee jaar alsnog door naar de Tweede Kamer. Tijdens zijn periode in de Eerste en Tweede Kamer ontpopte hij zich als een kundige volksvertegenwoordiger met harde standpunten die de PVV niet vreemd zijn. In 2017 werd hem het woord ontnomen door de Tweede Kamervoorzitter toen hij minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) ter verantwoording wilde roepen voor de aanval op het kosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam.

Stockholmsyndroom

In 2020 was Markuszower aanwezig bij een commissiedebat over antisemitisme. Daarin stelde hij dat de Joodse diaspora aan ‘Stockholmsyndroom’ zou lijden en een ‘hele slechte politieke antenne’ heeft ontwikkeld, waardoor zij ‘altijd op die partijen stemmen die hun eigen ondergang faciliteren’. Hij beschuldigde het kabinet Rutte III van het ‘dagelijks importeren’ van Jodenhaat door ‘massa-immigratie’ en de Hongaars-Joodse miljardair George Soros van het zijn van een ‘zelfhatende Jood’.

Tribunaal

Markuszower kwam in 2021 in de belangstelling toen hij het migratiebeleid van de bestuurspartijen ‘één grote misdaad tegen het Nederlandse volk’ noemden, waarvoor de verantwoordelijke politici ‘allemaal voor een tribunaal gedaagd moeten worden’. Volgens hem maken deze mensen ‘Nederland helemaal kapot’ en wordt het eigen volk ‘vertrapt’ door asielzoekers uit het Midden-Oosten en Afrika. Ook ontstond in 2022 een incident, waarbij plaatsvervangend Tweede Kamervoorzitter Paul van Meenen (D66) Markuszower het woord ontnam. De PVV’er weigerde daarmee akkoord te gaan, waarna het debat minutenlang werd opgehouden.

Oppositie wil opheldering

Ondertussen willen de oppositiepartijen in de Tweede Kamer opheldering over de status van Markuszower als Kamerlid. Hij mag het nieuwe kabinet niet in, maar is al wel jarenlang Kamerlid en mag daar wel blijven. Hoe kan dat? vraagt onder meer de politieke beweging DENK zich af. Anderen focussen op ‘de zwijgzaamheid’ van aankomende coalitiepartijen NSC en VVD. GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans wil van Wilders weten waarom hij ‘blunder op blunder’ maakt. Wilders antwoordde op X: ‘Wij corrigeren waar nodig Frans. Jullie niet want je zit er nog steeds’.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Gidi Markuszower toch geen minister en vicepremier