‘De Joodse Raad’ pakt Zilveren Nipkowschijf

Bokma en Wouterse in 'De Joodse Raad' (beeld: EO)

De Zilveren Nipkowschijf gaat dit jaar naar de tv-serie ‘De Joodse Raad’. Het is voor het eerst dat de Evangelische Omroep (EO) de meest prestigieuze tv-prijs van Nederland wint. De dramaserie gaat over de raad van Joodse bestuurders die in de bange jaren ’40-’45 het beste voor had met de Joodse gemeenschap maar niet kon voorkomen dat velen werden afgevoerd en vermoord. Het programma trok eerder dit jaar een miljoenenpubliek.

De jury, die bestaat uit televisierecensenten en mediajournalisten, kreeg de handen op elkaar voor de serie van de Joodse tak van de EO. Op de site van de Nipkowschijf [waar alleen nog de toelichting van de nominatie staat, red.] valt te lezen: ‘Soms komt er een dramaserie langs die een historisch onderwerp kan maken of breken. De Joodse Raad (EO) is er zo één. De serie laat zien dat in de Tweede Wereldoorlog zowel gehoorzaamheid als verzet tot duivelse dilemma’s leidden’.

Acteurs erbij

Juryvoorzitter Renate van der Bas overhandigde de Zilveren Nipkowschijf donderdag in Amsterdam aan de makers. De tv-serie, geregisseerd door Paula van der Oest en geschreven door Roos Ouwehand en Paul Jan Nelissen, vertelt in vijf afleveringen het verhaal van de Joodse Raad tijdens de Tweede Wereldoorlog. De hoofdrollen worden gespeeld door Pierre Bokma, Jack Wouterse, Claire Bender en Malou Gorter. De acteurs waren ook aanwezig op de prijsuitreiking.

Beretrots

De directie van de EO laat weten beretrots te zijn op het binnenhalen van de Nipkowschijf. Het is voor het eerst sinds het bestaan van de omroep, die in de jaren zeventig van de vorige eeuw werd opgericht, dat deze award wordt gepakt. ‘We zijn trots dat onze historische dramaserie ‘De Joodse Raad’ de prestigieuze Zilveren Nipkowschijf heeft gewonnen, de eerste #Nipkowschijf voor de EO!’ schrijft de omroep op Twitter, thans X in een bericht. De eerste aflevering van De Joodse Raad, dat werd gemaakt na een idee van journalist Hans Knoop, trok meer dan 1,4 miljoen kijkers.

Dankbaar

Arnoud Bruinier, eindredacteur drama van de EO, is dankbaar voor de prijs. “Er is intensief aan de serie gewerkt met veel liefde en toewijding. Ik ben zo trots op wat er door producent Levitate, regisseur Paula van der Oest, scenarist Roos Ouwehand en alle andere betrokkenen is neergezet. De serie vertelt wat er kan gebeuren als het kwaad stap voor stap meer ruimte pakt en de grenzen van het toelaatbare verschuiven. Een verhaal wat urgent blijft. Ik ben ongelofelijk dankbaar dat mediajournalisten en tv-recensenten via deze prijs hun waardering hebben onderstreept,” aldus Bruinier.

Lesmateriaal

Veel kijkers en docenten vroegen om lesmateriaal bij de serie om deze zo ook op scholen te kunnen behandelen. Dat lesmateriaal werd door de EO samen met de NPO ontwikkeld en is nu op verschillende plekken te vinden en inzetbaar. Leerlingen leren over de historische Joodsche Raad zelf, maar worden ook gemotiveerd om zich in te leven en te verplaatsen in mensen van wie de levens bedreigd worden tijdens een oorlog. Welke keuzes heb je in zo’n onmogelijke situatie? Om de educatieve impact van de serie zo groot mogelijk te maken blijft aflevering één langer dan normaal gratis beschikbaar via NPO Start.

Concertzender

De Zilveren Reissmicrofoon, voor het beste radioproduct van het jaar, ging naar De Concertzender. Deze in Utrecht gevestigde radiozender zendt voornamelijk klassieke muziek, jazz, wereldmuziek, chansons en popmuziek uit, maar zonder teveel geklets van de dj’s. ‘Directeur Sem de Jongh beschikt over een organisatie met slechts vier mensen op de loonlijst en honderdvijftig vrijwilligers die prachtige programma’s maken’, aldus de jury. De schijf en microfoon worden sinds 1961 uitgereikt en gelden als de meest prestigieuze prijzen voor makers in Nederland.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Cultuur » ‘De Joodse Raad’ pakt Zilveren Nipkowschijf