Zeker 1,4 miljoen kijkers voor ‘De Joodse Raad’

Bokma en Wouterse in 'De Joodse Raad' (beeld: EO)

De eerste aflevering van de nieuwe serie ‘De Joodse Raad’ heeft zeker 1,4 miljoen kijkers getrokken. De dramaserie, die vorige week zondag in de avond voor het eerst werd uitgezonden, blijkt daarmee een kijkcijferhit. De Joodse tak van de Evangelische Omroep (EO) heeft met de serie de interesse gewekt van vele niet-Joden. Aflevering een van het vijfluik had een marktaandeel van 26 procent, aldus de EO zondag.

De Joodse Raad gaat over de raad van Joodse bestuurders die in de bange jaren ’40-’45 het beste voor had met de Joodse gemeenschap maar niet kon voorkomen dat velen werden afgevoerd en vermoord. Uiteindelijk moesten de leden van de Raad hun koffers zelf ook van de nazi’s pakken. In de eerste aflevering leren de kijkers de hoofdfiguren kennen, onder wie Abraham Asscher en David Cohen, de voorzitter en vicevoorzitter van de Raad.

De hoofdrollen worden gespeeld door Pierre Bokma, Jack Wouterse, Claire Bender en Malou Gorter. De EO meldt dat niet alle kijkers rechtstreeks op zondag 10 maart afstemden op de serie. In plaats van lineair en op de avond te kijken, besloot bijna de helft van het publiek ‘uitgesteld’ te kijken. Dat gebeurde op een later moment via NPO Plus, de (online) streamingdienst van de NPO waar alle recente programma’s te zien zijn.

‘De Joodse Raad’ heeft na zondag veel positieve kritieken gehad van tv-recensenten. Op zondagavond en de drie zondagen daarna is de dramaserie op NPO1 te zien om 21.22 uur. “De serie grijpt je aan, maar laat je ook nadenken: wat zou ik doen onder deze omstandigheden? Zonder de kennis van achteraf? Wat is de ‘juiste’ strategie? Hoever kun je meebewegen met het kwaad om erger te voorkomen?” zegt Arnoud Bruinier, EO-eindredacteur drama.

De tv-serie laat daarbij zien dat het grootste kwaad zich niet altijd luid en duidelijk aandient, maar juist onderhuids zit, aldus Bruinier. “Door stapje voor stapje de grenzen op te schuiven van wat men aanvaardbaar vindt. Ik denk dat we daar met zijn allen waakzaam op moeten blijven. Hopelijk maakt de serie dat invoelbaar voor de kijker. De Tweede Wereldoorlog is dan wel voorbij, discriminatie en uitsluiting van anderen is helaas van alle tijden.”

Categorie: | |

Home » Cultuur » Media » Zeker 1,4 miljoen kijkers voor ‘De Joodse Raad’