Stolpersteine in Coevorden liggen al tijden noodgedwongen op de plank

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

In Coevorden willen ze graag Stolpersteine plaatsen, maar vanwege de coronacrisis is het afwachten en daardoor liggen de stenen al tijden op de plank. Het is geen fijn aangezicht, al die stenen die eigenlijk in de stoep horen te liggen. Het gaat om negen steentjes die ergens op zolder van een bestuurslid van de Stichting Synagoge Coevorden liggen te wachten. De struikelstenen zouden worden gelegd, maar de ceremonie met de Duitse kunstenaar Günter Demnig is uitgesteld en ook de nabestaanden zitten in de wachtstand.

Het is geen leuk gegeven, geeft bestuurslid Dirkje Mulder-Boers van de stichting Synagoge Coevorden aan RTV Drenthe toe. “We moeten in totaal 125 Stolpersteinen leggen. Daarvan moeten er nog 76 gelegd worden. We merken het ieder jaar, als we stenen leggen, dat nabestaanden daar heel blij mee zijn,” aldus de vrijwilliger. Vorig jaar zouden negen stenen gelegd worden, maar dan kon niet doorgaan vanwege corona. Vandaar dat het is uitgesteld. Dit voorjaar moest het opnieuw worden opgeschoven naar juni. “Op een gegeven moment moet je ze gewoon leggen. Het is natuurlijk heel jammer als mensen er niet bij kunnen zijn.”

Van de gemeente Coevorden ontving de Stichting Stolpersteine Coevoreden 4.500 euro subsidie voor de aanschaf en leg van de stenen. Die worden in Duitsland gemaakt in het atelier van de kunstenaar Günter Demig. Hij bedacht het concept in de jaren negentig en heeft in heel Europa struikelstenen gelegd voor de deuren van woonplekken van in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joden, Sinti en Roma, en anderen zoals verzetsmensen. In Coevorden woonden honderden Joden waarvan de meesten zijn afgevoerd en in het Oosten zijn vermoord.

In navolging van andere Drentse plaatsen zoals Emmen en Assen, wil Coevorden voor alle vermoorde Joden een struikelsteen neerleggen. Het gaat dus om 125 stenen. Los van de negen die nog gelegd moeten worden, zijn er nog de nodige stenen te leggen. Dat kan als er donaties van derden binnenkomen, want de subsidie van de gemeente Coevorden is ontoereikend. Na de bestelling van 42 stenen moet de Stichting alleen de komst van 32 stenen nog mogelijk maken.

Lees ook:
Benima gaat nieuwe uitdaging aan in Coevorden
Rabbijn Tamarah Benima houdt binnenkort een dienst in de synagoge van Coevorden. Deze sjoel is sinds 78 jaar niet in gebruik geweest. Het is de bedoeling dat de inwoners van het Drentse stadje kennis kunnen maken met een Joodse dienst. “Er zijn bijna geen Joden meer in Drenthe, dus het is vooral bedoeld voor belangstellenden”, zegt Dirkje Mulder van de synagoge Coevorden.

Categorie:

Home » Nieuws » Stolpersteine in Coevorden liggen al tijden noodgedwongen op de plank