Surinaamse Joden blijven binnen, ‘Als je thuis bidt, hoort God je ook!’

De synagoge in de Keizerstraat in Paramaribo (wiki)

Net als vele andere landen is Suriname al weken in lockdown vanwege het coronavirus. Mensen mogen alleen naar buiten als het moet en er is een avondklok ingesteld. Samenkomsten met tien mensen of meer mogen ook niet, zo hebben de autoriteiten besloten. Dit heeft gevolgen voor de Joodse gemeenschap, die geen diensten meer kan houden in de synagoge van Paramaribo. De Joden van Suriname zitten daarom thuis. Voorlopig worden de maatregelen van de regering Bouterse tegen het coronavirus nog niet ingetrokken.

Blijf thuis!
“Het overgrote deel van onze gemeente bestaat uit oudere mensen, oude mensen ook. Dus het zou niet verstandig zijn om hun gezondheid te riskeren. Tenslotte moeten ze vaak ook nog eerst hierheen vervoerd worden. Zodra ze de straat opgaan, komen ze al in contact met andere mensen, dus voor hun veiligheid zeggen wij: God luistert ook wel naar je als je in je woonkamer of slaapkamer tot Hem bidt, en Hij zelf heeft artsen en andere deskundigen gestuurd, die zeggen: blijf thuis!” zegt voorganger en bestuurslid Jules Donk van de Joodse gemeente in Paramaribo tegen de krant DBS.

“Dus al onze activiteiten zijn stopgezet, zelfs onze hoogtij-feesten als Pesach, welke rond deze periode zijn, vieren we dus niet bij elkaar.” De Joodse gemeente van het voormalige wingewest heeft last van een vergrijzingsgolf. Jongeren komen bijna niet meer naar de sjoel. Verder neemt het aantal Surinaamse Joden officieel af, omdat veel Joden assimileren door te trouwen met niet-Joden. Bij de Joodse gemeente worden de halachische wetten strikt in ere gehouden en geldt de inclusiviteitsregel officieel niet.

Donk: “Het is voor het eerst dat we op deze dagen niet bij elkaar gekomen zijn. Voor ons geldt: God luistert ook als je thuis bent. Er is wel veel sociaal contact, telefonisch en digitaal, vooral met al onze oudjes.” Net als in Nederland worden begrafenissen momenteel niet op de ouderwetse manier georganiseerd. Dat is geen groot probleem, meent Donk, die benadrukt dat de gemeenschap zo geslonken is dat er hooguit één Jood per jaar overlijdt. Zo ja, dan neemt de gemeente de strenge coronaprotocollen rond begrafenissen in acht. “Wij passen ons gewoon aan, zoals dat moet, aan de situatie nu.”

In de van van corona
Sinds begin maart is ook Suriname in de ban van het coronavirus. Zo was er toen een groep Surinaamse bedevaartgangers vanuit Bethlehem onderweg naar huis. Er werd gevreesd dat ze de ziekte bij zich zouden hebben, maar dat bleek niet het geval. Nadat op 13 maart het eerste coronageval in Suriname werd vastgesteld, kondigde president Desi Bouterse nieuwe maatregelen af. Zelf was hij een paar dagen in het buitenland geweest, wat hem op kritiek kwam te staan. Pas later volgde er een gedeeltelijke lockdown, waar door de burgers slechts gedeeltelijk naar werd geluisterd.

Tequilaparty
Er werden ook anti-corona-feestjes georganiseerd. Op 20 maart ging een video viraal waarin directeur Danielle Veira van het Directoraat Nationale Veiligheid jongeren waarschuwt die een tequilaparty willen houden. Hierin maande ze: “Ga naar die tequilaparty! Je ziet waar je de tijd zult doorbrengen de volgende avond. We gaan jullie allemaal oppakken, want jullie gaan niemands leven in gevaar brengen met jullie tequilaparty. Houd je tequilaparty! Doe ‘t! Je wil zien wat er gaat gebeuren? Doe ‘t!” Niet veel later zagen de organisatoren van hun feestje af. Het anti-coronabeleid is inmiddels uitgebreid en verstrengd, maar toch heeft ook Suriname het virus nog niet onder controle.


Lees ook:
Surinamers vast in Israël om coronavirus

Een groep Surinamers is vast komen te zitten tijdens een pelgrimstocht naar Israël. De autoriteiten hebben de groep verplicht om in quarantaine te gaan vanwege het coronavirus. 

Categorie: | |

Home » Nieuws » Surinaamse Joden blijven binnen, ‘Als je thuis bidt, hoort God je ook!’