Synagoge Groningen komt met Duits-Joodse filmreeks

Ahlen.eu (dv)

In de Groningse Synagoge zijn in de komende wintermaanden een aantal Duitse speelfilms en documentaires met een Joodse thema te zien. De serie wordt mogelijk gemaakt door het Goethe Instituut in Amsterdam. De films draaien tot eind februari 2016 in Het Rabbinaatshuis (onderdeel van Synagoge Groningen) en hebben geen Nederlandse ondertiteling, wel Engelse en Duitse. De kosten voor een kaartje zijn vier euro. Houd de agenda van Jonet in de gaten voor de tijd.

Eén van de films is Alles auf Zucker (Go for Zucker, 2004), waarvan Dani Levy samen met zijn schoonvader het scenario schreef. De gebrouilleerde gebroeders Zucker(mann) gaan hun moeder in Berlijn begraven. Zij kunnen alleen aan haar testament komen als ze vrede in de familie stichten. Van Margarethe von Trotta, een andere Berlijnse regisseur, is de speelfilm Hannah Arendt – her Thinking Changed the World (2012). Deze omstreden Joods-Duitse filosoof ging naar Israël in 1961 in opdracht van een New Yorks tijdschrift om het proces tegen de nazi Adolf Eichmann voor de Amerikaanse lezers te beschrijven.

Daarnaast is er de speelfilm Sophie Scholl: Die Letzten Tage. Regisseur Marc Rothemund maakte in 2005 deze 3de speelfilm over Die Weisse Rose, een verzetsgroep van Duitse studenten. Gebaseerd op kort tevoren opgedoken notulen en archiefdocumenten, brengt deze procesfilm aan het licht wat toen tussen vier muren werd gesproken. Ook is Kaddisch für einem Freund (2011) te zien. Dit is het speelfilmdebuut van de Joods-Russische immigrant en tandarts Leo Khasin, die ook het draaiboek schreef. Het is een jeugdfilm die speelt in Kreuzberg, een multiculturele arbeidersbuurt in Berlijn.

Aan deze vier speelfilms is in de serie een documentaire toegevoegd: Ein Apartment in Berlin (2013). De Münchense Alice Agneskirchner zocht in 2010 jonge Israëliërs die in Berlijn wonen op, om samen een woning in te richten, zoals het er vóór de Tweede Wereldoorlog uitzag. Aan de hand van inventarislijsten van Joodse woningen, die nauwkeurig werden geregistreerd en bewaard, probeert ze één woning opnieuw te meubileren. Haar zoektocht naar het Joodse immigrantengezin dat daar toen leefde, loopt parallel aan het verhaal van de huidige drie jonge Israëlische bewoners. En document van ontroerende momenten, gemengd met grappige, absurde, omstreden en verbazende elementen.

Categorie:

Home » Cultuur » Film » Synagoge Groningen komt met Duits-Joodse filmreeks