Synagogen handhaven mondkapjesplicht ondanks uitzonderingsregel

Pixabay Kerckx

Veel synagogen in Nederland zullen per 1 december doorgaan met het handhaven van de mondkapjesplicht ondanks dat ze dat van de staat niet hoeven te doen. Vanaf die dag wordt het strafbaar om in semi-openbare gebouwen geen mondmasker te dragen. Wie zich niet aan de regel houdt, kan een boete van 95 euro tegemoet zien. Voor religieuze instellingen maakt de overheid echter een uitzondering vanwege het recht op godsdienstvrijheid. Tot nu toe stelden vrijwel alle sjoels de mondkapjes al verplicht aan hun bezoekers. Handen wassen, afstand houden en andere maatregelen blijven eveneens bestaan.

“Wij gaan hier gewoon mee door,” zegt Michael Minco namens het College van Parnassim van de Portugees-Israëlietische Gemeente (PIG). Het kerkgenootschap in Amsterdam beheert de grote Snoge aan het Mr. Visserplein en een kleinere synagoge in Amstelveen. Voor die laatste wordt al uitgeweken naar het Joods Cultureel Centrum in Amsterdam om afstand te kunnen houden. “De mondkapjes blijven per 1 december. Handen wassen, hygiëne en voldoende afstand houden blijven ook in tact.”

Voor de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) in Amsterdam geldt hetzelfde, zegt voorzitter Hans Weijel tegen Jonet.nl. “Het zal wel mogen van de overheid, maar we willen geen risico nemen. Er komen toch mensen bij ons bij elkaar, weliswaar dertig per keer, maar toch,” aldus Weijel. Het is niet ineens minder nodig omdat het om een sjoel gaat. “We blijven mensen en kunnen elkaar dus ook besmetten. We moeten dus zorgvuldig zijn.” De Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS) sluit zich daarbij aan. Voorzitter Ruben Troostwijk: “In onze sjoels dragen we al verplicht mondkapjes en dat blijven we doen.”

Vorige maand deed de Amsterdams burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) een prangende oproep aan religieuzen in de hoofdstad om zich aan de regels te houden. De politica benadrukte in een persbericht dat er maximaal dertig mensen op 1,5 meter in gebedshuizen mogen, zo ook in sjoels. Uiteraard ging het om een advies en niet om een vorm van dwang. Dit komt door de vrijheid van godsdienst in Nederland, aldus Halsema. Naar het schijnt wordt de vrijheid van godsdienst door de SGP in de Eerste Kamer gebruikt om de coronaregels in kerkgebouwen soepel te houden. Het kabinet heeft die partij in de senaat nodig omdat die daar geen meerderheid heeft.

Voorman Viruswaarheid vergelijkt mondkapjesplicht met Jodenvervolging
Willem Engel, de voorman van de corona-sceptische groep Viruswaarheid, vergelijkt het verplicht dragen van mondkapjes met de gele sterren die Joden moesten dragen tijdens de Jodenvervolging. “De vergelijkingen met de Jodenster zijn al gemaakt en ik denk dat we er niet ver vandaan zitten. En we hebben heel veel Joodse mensen in onze organisatie. Dit zijn niet mijn woorden, maar hún woorden.”

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Synagogen handhaven mondkapjesplicht ondanks uitzonderingsregel