Taalprijs voor Frits Spits

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

‘Presentator en radioman Frits Spits heeft de Visser-Neerlandiaprijs gekregen. Hij ontving de award in Utrecht op het congres van het Genootschap Onze Taal (GOT). Het Algemeen-Nederlands Verbond en het GOT kenden hem de prijs vanwege zijn inzet voor de Nederlandse taal gedurende zijn gehele carrière. De spielerei van Spits met taal begon in de jaren zeventig in zijn radioshow De Avondspits. Als presentator zette hij de luisteraars aan tot creatief taalgebruik met de ‘poplimerick’.

Tevens introduceerde Spits de ‘Tweespraak’, waarin luisteraars in één uitgebalanceerde zin een dialoog moesten weergeven. Na decennia De Avondspits te hebben gepresenteerd verhuisde hij naar Radio 2 en later naar Radio 1. Anno 2017 presenteert hij het programma Taalstraat op Radio 1. ‘Het programma, waarvan Spits dé organiserende en enthousiasmerende motor is, heeft in drie jaar een grote naam en status verworven in taalland’, aldus de jury. Aan de Visser-Neerlandiaprijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden.

Spits is volgens kenners een echte geluksvogel, want eerder dit jaar viel hij ook al in de prijzen. Hij ontving de Gouden Harp voor zijn verdiensten voor de lichte muziek in Nederland. Dit maakte de later in opspraak geraakte directeur Frank Helmink van Buma Cultuur bekend in het Radio 1-programma Met het Oog op Morgen. Jaarlijks wordt de winnaar gekozen door leden van de Stichting Buma Cultuur. Spits kreeg de award omdat hij al jarenlang middels zijn radioprogramma’s en boeken voorvechter is van de Nederlandstalige muziek.

Spits werd geboren als zoon van Hanny Meijler, die journaliste was voor bladen als Evaen Libelle, en later schrijfster werd van kinderboeken. Zijn vader was Sam Ritmeester. Hij was een Engelandvaarder en brigade-arts van de Prinses Irene Brigade, en na de oorlog huisarts in Eindhoven en clubarts van PSV. De naam Spits heeft Frits, naar eigen zeggen, al op twaalfjarige leeftijd bedacht omdat ‘Ritmeester eenvoudigweg te lang was’. De families Meijlers en Ritmeesters waren Joods, zo ontdekte de radioman in 1995.

Categorie:

Home » Nieuws » Taalprijs voor Frits Spits