Laatste aanpassing: 22 januari 2020 – 12:20
Zo’n twintig procent van de bevolking is hoog-sensitief. Ik behoor ook tot dit species van het genus. Anderhalve week geleden was ik door de uitslag van de verkiezingen aangeslagen. Aan de ene kant omdat -ondanks de verwachting- Forum voor Democratie hoog scoorde, maar vooral omdat ik D66, de partij waar ik lid van ben, zetels verloor aan GroenLinks. Zo gaat dat met iemand die hoog-sensitief is. Je hebt een sterk vermogen om de sferen en stemmingen van anderen te voelen. De teleurstelling binnen de partij, voelt als mijn eigen teleurstelling; ik noem het nu even ‘verkiezingsmoeheid’.
Het weekend na de verkiezingen zou ik naar Elspeet rijden om mee tee doen aan het Leren & Vieren weekend van het Overlegorgaan Joden en Christenen (OJEC). Bij opgave had ik daar enorm veel zin in. (Zingeving) Het onderwerp was dit jaar: “Als jullie zeggen: ‘Laten we een koning aanstellen …’ (Deb./Deut. 17:14) Op allerlei plekken op aarde zien we de roep om een ‘sterke man’. Daar vinden we al gauw van alles van. Maar herkennen we iets van het verlangen naar een sterke leider, naar krachtige leiding?” Hoe toepasselijk zo kort na de verkiezingsuitslag. Maar ik had last van ‘verkiezingsmoeheid’. Naast enkele nadelen, heeft hoog-sensitiviteit ook zijn voordelen. Zo kun je ook makkelijk positieve energie krijgen van positieve mensen om je heen. De organisatie had enorm sterke en eerlijke sprekers uitgenodigd en de gesprekken gingen filosofisch diep met veel waardering voor elkanders mening. Daar laad ik van op.
Ik zit steeds minder op twitter, want #doeislief naar elkaar is vaker uitzondering dan regel. Maar, opgeladen door het Leren&Vieren weekend, opende ik mijn twitteraccount en zag ik de tweet, waar Mieke Zagt ‘beroemd’ mee zou worden. De anti-Israëlische activiste Zagt zag flessen Hadar in de schappen van HEMA staan en twitterde: Hey @HEMA u verkoopt Efrat wijn uit de Judean Hills, origine Israel. Klopt dat wel? Zowel Efrat als de Judean Hills liggen in bezet Palestijns gebied. Efrat is een illegale Israelische kolonie. Kunt u de bestemming controleren? #Hema #Nietweerhe !??’
Ook ik, met vele anderen kon het niet laten te reageren, maar dan wel onder het mom van #doeislief: “Dank je wel, Mieke voor de tip. Ik zorg dat ik ze morgen opkoop zodat ze uit de schappen zijn van de HEMA. Dit is heerlijke wijn, die ik graag drink.” Mede met mij reageerden vele anderen, wat resulteerde in het tegenovergestelde van wat Mieke beoogde. Een dag erna ging #tipvanMieke massaal viraal. Iemand die hypersensitief is, visualiseert. Ik heb dit heel sterk en allerlei scenario’s gingen door mijn hoofd met betrekking tot de belofte die ik Mieke had gedaan. Het ene binnenpretje naar het andere volgde. Zo zag ik mijzelf al staan op de donderdagochtend markt in Oosterbeek om de Hadar wijn die ik bij de Hema had opgekocht uit te delen in glazen, waarna de menigte zich na de Hema spoedde om de schappen leeg te plunderen. En dan met name de GroenLinksers in mijn gemeente.
De werkelijkheid was natuurlijk anders. Ik kocht de negen flessen die ze nog hadden in het filiaal van de Hema in Oosterbeek. De medewerkers die gehoord hadden over de rage zette mij op de foto, deze werd gestuurd naar het regiokantoor met de mededeling: “Wij hebben een Hadar-meisje”. Ik was de enige #tipvanMieke-klant. Maar Brigitte is Brigitte niet, als ze haar binnenpretjes niet uitvoert. Door het enthousiasme waarmee de #tipvanMieke viraal ging, kreeg ik positieve energie en deelde wat flessen uit aan de buren en organiseerde ik een sjabbesmaaltijd met Israëlische gerechten en De Hadar wijn voor wat vriendinnen.
Of het nu een weekend Leren&Vieren is, een positieve actie op twitter of een sjabbesmaaltijd met vriendinnen en Hadar wijn. Het leven is veel te kort om niet te genieten, maar dat geldt voor iedereen en niet alleen voor iemand die hoog-sensitief is. #TipvanBrigitte