Brazilië verhuist ambassade niet naar Jeruzalem, Bolsonaro zwicht voor vleeslobby

Bolsonaro
YouTube

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro, alias de Tropische Trump, verhuist de ambassade van zijn land niet van Tel Aviv naar Jeruzalem. Wel komt er een handelspost in de Israëlische hoofdstad. Dit heeft de Braziliaan zondag bekend gemaakt op zijn eerste dag van zijn vierdaagse bezoek aan Israël. Bolsonaro is een evangelisch christen en is een groot liefhebber van Israël. Ook kan hij het goed vinden met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, een politieke zielsverwant op rechts die bij zijn installatie in Brasilia aanwezig was. Desalniettemin is het de machtige Braziliaanse vleesindustrie die nu roet in het eten gooit voor de Israëlische premier.

Handelspost
Tijdens de campagne voor de Braziliaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar beloofde Bolsonaro om het voorbeeld van de Verenigde Staten te volgen. Net als Trump zou hij de ambassade verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dit zou een opsteker zijn voor Netanyahu, die na de omstreden Amerikaanse verhuizing slechts een handjevol kleinere landen hetzelfde besluit zag nemen. Bolsonaro, net als Trump een rechts-nationalist, komt nu op zijn belofte terug. ‘Brazilië heeft besloten een kantoor in Jeruzalem te openen om handel, investeringen, technologie en innovatie te bevorderen als onderdeel van de ambassade in Israël’, aldus het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een mededeling.

Boycot
Thuis is Bolsonaro gezwicht voor de druk van de machtige Braziliaanse vleesindustrie. Die vreest voor boycots uit islamitische landen als de ambassade naar Jeruzalem verhuist. Brazilië is de grootste exporteur van halal-vlees en -pluimvee. Ieder jaar verkoopt de vleesbranche tussen de 4 en 5 miljard euro aan het buitenland. De helft van het geld wordt verdiend in moslimlanden zoals Egypte, Libanon en Iran. Er staat dus veel op het spel en de vleeslobby voerde druk op Bolsonaro uit om zijn plan te laten varen. Ook vanuit zijn eigen kabinet kwam er druk. Het zijn daar de technocraten en ex-militairen die zich tegen de verplaatsing hebben gekeerd, waaronder de luidruchtige en steeds machtigere vicepresident Hamilton Mourão.

Crisis afgewend
Als de Tropische Trump zijn ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zou hebben verplaatst, dan zouden moslimlanden hun halal-vlees nog wel eens kunnen gaan kopen in concurrenten als Australië. Ook Turkije, dat dichterbij ligt, zou een alternatief voor hen zijn geweest. Met zijn besluit om een handelspost in Jeruzalem te volgen heeft Bolsonaro een crisis rond de eigen vleesindustrie voorkomen. Hij is niet de enige die terugkomt van zijn voornemen. Onder meer Paraguay en enkele Midden-Europese landen gingen hem vooraf. Ze zagen van een verhuizing af of kozen voor tussenoplossingen zoals het openen van een diplomatieke post. Alleen Roemenië twijfelt nog openlijk over het openen van een nieuwe ambassade in Jeruzalem. De premier is voor en de president is tegen. Die laatste heeft een beslissende stem in het buitenlandse beleid.

Dopen in de Jordaan
Bolsonaro draagt Israël een warm hart toe, onder meer vanwege zijn evangelische geloof. Jaren terug liet hij zich dopen in de Jordaan en werd hij een ‘born again christian’. Onder zijn presidentschap heeft Brazilië haar pro-Palestijnse houding ingeruild voor een pro-Israëlische. Zo was Netanyahu aanwezig bij de installatie van Bolsonaro, afgelopen januari, waar hij drones aan de Brazilianen verkocht. Enkele jaren geleden was er nog een diplomatiek conflict tussen beide landen om een nieuwe Israëlische ambassadeur in Brasilia. De linkse regering van toenmalig president Dilma Rousseff neigde naar de Palestijnen. Bolsonaro ziet het anders. Volgens hem is Palestina ‘geen land’ en moet daarom de Palestijnse ambassade in de Brasilia gesloten worden. Gezien zijn ‘draai’ rond de eigen ambassade in Israël is het volgens kenners nog maar de vraag of hij dit zal doen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Brazilië verhuist ambassade niet naar Jeruzalem, Bolsonaro zwicht voor vleeslobby