Netanyahu verkoopt drones aan Bolsonaro

Bolsonaro
Youtube

Tijdens zijn bezoek aan de nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu afgesproken dat Israël drones aan Brazilië zal verkopen. De drones dragen bij aan een update van het Braziliaanse veiligheidssysteem, aldus de premier, die in Brasilia was om de beëdiging van Bolsonaro bij te wonen. De rechts-nationalist, alias de ‘Tropische Trump’, werd vorig jaar gekozen en dinsdag geïnstalleerd. De evangelische Bolsonaro trok de afgelopen dagen soms met Netanyahu op. Zijn vrouw pinkte een traan nadat ze de premier en diens vrouw Sara de hand had geschud (zie onder). Netanyahu is de eerste premier die Brazilië officieel bezoekt. Bolsonaro wil de Braziliaanse ambassade in Tel Aviv verhuizen naar Jeruzalem.

Het gaat om drones voor gezichtsherkenning voor politietaken. Ze zijn gekoppeld aan een centrale database en kunnen verdachten opsporen. Israël zal de apparatuur deze maand in gebruik nemen op weg 443 van Tel Aviv naar Jeruzalem, die de hoofdstad nadert via de oostkant. Dit meldt de krant Haaretz. De weg loopt voor een flink deel door Palestijns gebied en de Israëlische autoriteiten willen de weggebruikers zoveel mogelijk veiligheid garanderen. Israël is al een wapenleverancier van Brazilië. Zo heeft de Israëlische wapenproducent Elbit Systems een jaar terug een contract afgesloten voor de levering van REMAX-machinegeweren. Deze kunnen op afstand bediend worden. Ook kunnen ze gemonteerd worden op voertuigen voor grenscontroles, vredesmissies of troepentransporten.

Netanyahu en Bolsonaro spraken elkaar al op vrijdag tijdens een bijeenkomst. Verder bezochten ze samen een synagoge. Bolsonaro heeft aangekondigd dat hij de Braziliaanse ambassade zal verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Tijdens zijn bezoek viel er echter nog geen besluit over de verhuizing van de ambassade, een tegenvaller voor Netanyahu. Bolsonaro’s plan stuit namelijk op verzet van de Braziliaanse landbouwsector, die schrik heeft van de felle Arabische reacties op het plan. De Arabieren dreigen met boycots van Braziliaanse landbouwproducten en zodoende vreest de branche voor een terugloop van de export. Op een samenkomst met leiders van de Joodse gemeenschap van Brazilië zei Netanyahu echter dat Bolsonaro hem heeft verzekerd dat de verplaatsing van de ambassade niet een kwestie was ‘van óf, maar van wanneer’.

Netanyahu is de eerste premier van Israël die een bezoek brengt aan Brazilië. In 2017 reisde hij naar Argentinië, Paraguay, Colombia en Mexico, maar deed hij Brazilië niet aan omdat de toenmalige regering een onafhankelijk Palestina had erkend. Ook waren er problemen met de benoeming van de Israëlische ambassadeur in Brasilia, de kolonistenvoorman Dani Dayan. De Braziliaanse regering van toenmalig presidente Dilma Rousseff weigerde om Dayan te accepteren als ambassadeur. Er kwam een diplomatieke rel van. Met de komst van Bolsonaro gaat er een pro-Israëlische wind waaien. Volgens de nieuwe president is Palestina geen onafhankelijk land. De kans is groot dat hij het besluit van Rousseff zal terugdraaien. Hijzelf is evangelist en is zeer pro-Israëlisch. Zijn kinderen werden in 2016 bij een bezoek aan het land gefotografeerd in shirts van de Mossad en het Israëlische leger IDF.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Netanyahu verkoopt drones aan Bolsonaro