Migratie naar Israël in 2018 met bijna vijf procent toegenomen

Aliya
wiki

De migratie van Joden naar Israël, de aliya, is in het jaar 2018 met vijf procent toegenomen in vergelijking met het jaar ervoor. Dit komt met name door nieuwkomers uit Rusland, zo laten cijfers van het Jewish Agency for Israel (JAI) zien. Het JAI is primair verantwoordelijk voor de officiële aliya naar Israël. In 2018 vestigden zich 29.600 Joden van buiten Israël in hun nieuwe land. In 2017 lag dat aantal op 28.220. Zodoende dat er gesproken kan worden van een stijging van 4,6 procent. De Russische Joden waren veruit de grootste groep. In 2018 emigreerden zeker 10.500 Joden uit Rusland naar Israël, een toename van 45 procent ten opzichte van het aantal in 2017.

Op de tweede plaats kwamen de Joden uit Oekraïne, die met 6.500 nieuwkomers wel een daling van negen procent tegenover het aantal in 2017 lieten zien. Zeker 3.550 Joden uit de Verenigde Staten en Canada verhuisden in 2018 naar Israël, nagenoeg evenveel als in 2017. Opvallend is het aantal Franse Joden dat aliya maakte. Waar in de jaren voor 2018 een stijgende lijn te zien was, was er in 2018 sprake van een dalende lijn. In totaal verwelkomde Israël 2.660 Franse nieuwelingen en dat is een kwart minder dan in het jaar ervoor. In Israël wordt algemeen ervaren dat Franse Joden meer moeite hebben met het integratietraject, waaronder de intensieve taalcursus Ulpan.

Ook kwamen er minder Joden uit Groot-Britannië (330, vier procent minder) en Brazilië (660, vier procent minder) naar Israël om daar een nieuw leven op te bouwen. Het aantal Argentijnen steeg echter met zeventien procent (330 mensen in 2018) en het aantal Zuid-Afrikanen nam ook toe met twee procent (320 nieuwkomers).

Het JAI is er hoe dan ook op gebrand om iedereen te verwelkomen, te helpen en te integreren in de Israëlische sameleving. Voorzitter Izaac Herzog is verheugd met de toename die in 2018 te zien was. Hij is optimistisch. “Elke Jood die naar Israël komt en hier een thuis vindt, draagt een stukje bij aan het prachtige mozaïek van het Joodse volk in hun historische thuisland,” zegt hij. Na zeventig jaar van onafhankelijkheid van de staat Israël en het enorme aantal Joden dat al naar Israël is verhuisd, blijft ‘het potentieel voor nog grotere Aliyah aanzienlijk’. Herzog: “Het Joodse Agentschap zal blijven werken om zijn doel te bereiken.”

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Migratie naar Israël in 2018 met bijna vijf procent toegenomen