Tropische Trump wil Braziliaanse ambassade naar Jeruzalem verplaatsen

Bolsonaro
Flickr

Jair Bolsonaro, de pas verkozen president van Brazilië, alias de ‘Tropische Trump’, doet zijn bijnaam eer aan. Hij wil de Braziliaanse ambassade in Tel Aviv verplaatsen naar Jeruzalem. Dit heeft hij gezegd in een interview. Tijdens de verkiezingscampagne maakte Bolsonaro, die geldt als een rechts-nationalist, er al gewag van dat hij deze zet wilde doen. Hiermee volgt hij het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump, die de Amerikaanse ambassade verhuisde naar Jeruzalem. In een interview met het Israëlische blad Israel Hayom zegt de Braziliaan: ‘Jullie moeten kunnen beslissen wat de hoofdstad van Israël is, niet de andere landen.’ Het aankomende staatshoofd is een overtuigd evangelist die heilig gelooft in het bestaansrecht van de staat Israël.

Bolsonaro wordt begin januari beëdigd als de nieuwe president van Brazilië en kan zijn belofte dan in de praktijk brengen. Als hij woord houdt, is zijn land het vierde land dat zijn ambassade naar Jeruzalem verhuist. De Verenigde Staten, Guatemala en Roemenië gingen de Brazilianen vooraf. Paraguay verhuisde de ambassade ook, maar draaide die maatregel onder Palestijnse druk terug. De nieuwe Braziliaanse president is niet onomstreden. Sinds zijn entree in de politiek, in 1991, heeft hij de dictatuur die tot 1985 heerste meerdere keren geprezen en heeft hij herhaaldelijk gezegd dat hij terug wil naar die tijd. Ook viel en valt Bolsonaro op door zijn homofobe, racistische en vrouw-onvriendelijke uitlatingen. Zijn programma staat een maatschappij van tucht en orde voor, waarbij criminelen hard moeten worden aangepakt, onder meer met de dood. Bolsonaro heeft zich voorgenomen om de straten van Brazilië te ontdoen van drugsdealers, bendes en andere criminelen. Verder wil hij de corruptie bestrijden.

Onlangs opperde de Australische premier nog om de ambassade van zijn land in Israël te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. In het voorjaar opende de Verenigde Staten een nieuwe ambassade in Jeruzalem. Daarmee was de verhuizing een feit. Onder meer Guatemala, Paraguay en Roemenië volgden de Amerikanen, en Tsjechië en Slowakije besloten om diplomatieke posten zoals consulaten in de Israëlische hoofdstad te herbergen. Het besluit van president Trump tot de verhuizing werd met afschuw ontvangen door de Palestijnse Autoriteit van president Mahmud Abbas. De Palestijnen claimen Oost-Jeruzalem als hun toekomstige hoofdstad terwijl de Israëli’s de hele stad zien als hun onverdeelbare, en eeuwige hoofdstad.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Tropische Trump wil Braziliaanse ambassade naar Jeruzalem verplaatsen