Tsjechië opent consulaat in Jeruzalem

wiki

Nadat Amerika, Guatemala, Panama en Roemenië hun ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verhuisden, heeft Tsjechië een consulaat geopend in de Israëlische hoofdstad. Hiermee wordt deels tegemoet gekomen aan de wens van de Tsjechische president Milos Zeman die wil dat de ambassade naar Jeruzalem verhuist. Het consulaat wordt bestuurd door de Israëlische ondernemer Dan Propper, die in Noord-Bohemen een tofoe-fabriek leidt. “Omwille van de eigen goede ervaringen wil ik investeringen in Tsjechië ondersteunen,” zei Propper (78) dinsdag. In Tsjechië krijgt hij de handen op elkaar van Zeman en premier Andrej Babis.

Proppers ouders vluchtten in 1939 vanuit het toenmalige Tsjecho-Slowakije naar het Britse mandaatgebied Palestina. Ze waren bang voor de nazi’s, die kort daarna het land bezetten en verdeelden. Dan Propper kwam in Tel Aviv ter wereld. In Tsjechië is het momenteel een onderwerp van discussie of het land zijn ambassade ook verhuist van Tel Aviv naar Jeruzalem. President Zeman blijkt voorstander te zijn en eiste onlangs ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van Israël ‘concrete acties in plaats van woorden’. Premier Andrej Babis van de populistische ANO-partij noemde het ‘een absurde en onterechte uitzondering’ dat buitenlandse ambassades in Israël niet in Jeruzalem staan.

Op 14 mei opende de Verenigde Staten als eerste land een ambassade in Jeruzalem. Jarenlang was dit geblokkeerd door de Palestijnse Autoriteit, die Oost-Jeruzalem als haar toekomstige hoofdstad claimt. De andere Arabische landen wilden er ook niet aan en dreigden decennialang met problemen. Nadat president Donald Trump in december 2017 aankondigde de ambassade te verhuizen, braken er her en der onlusten uit, maar tot grote en aanhoudende problemen kwam het niet. Sindsdien hebben Paraguay, Guatemala en Roemenië her voorbeeld van Trump gevolgd. In Nederland gaan in de Tweede Kamer stemmen op om ook een ambassade in Jeruzalem te openen, maar het kabinet wil daar niet aan zolang er geen duurzame vrede is in het gebied.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Tsjechië opent consulaat in Jeruzalem