Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Slowakije opent culturele missie in Jeruzalem

Slowakije gaat een ‘culturele missie’ in Jeruzalem openen, hetgeen neerkomt op een cultureel centrum van de Slowaakse ambassade in Tel Aviv. Door deze zet schaart het Midden-Europese land zich bij onder meer Tsjechië en Bulgarije, die ook een diplomatieke post in de Israëlische hoofdstad openen. Het gaat om consulaten. Amerika, Guatemala en Roemenië gaan nog een stapje verder, want zij verplaatsen of verplaatsten hun ambassade al van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Het Slowaakse besluit werd woensdag aangekondigd tijdens een bezoek van een Slowaakse delegatie aan de Knesset, het Israëlische parlement. “Ik heb hoop dat dit de eerste van een serie zetten zal zijn,” aldus vicevoorzitter Martin Glváč van het parlement in Bratislava. Hij is tevens het hoofd van de ‘Slovakian National Council’s Slovakian-Israeli friendship committee’ dat momenteel een bezoek brengt aan Israël. Bij hem zijn voorzitter Andrej Danko van de Slowaakse Raad van State en voorzitter Milan Štěch van de Senaat.

Voorzitter Yuli Edelstein verwelkomde de delegatie en is blij met het besluit van de regering in Bratislava. Hij zei te hopen dat Slowakije net als Tsjechië een consulaat in Jeruzalem zal openen. Tevens was Edelstein verrast. Niemand had van tevoren zien aankomen dat de delegatie deze boodschap zou meebrengen. Doorgaans worden dergelijke besluiten vooraf door diplomaten voorgekookt. Glváč en de delegatie zijn in Israël ter gelegenheid van de honderdjarige viering van het ontstaan van Tsjecho-Slowakije. Dat land werd in 1918 gevormd en hield in 1993 op te bestaan. Sindsdien zijn Tsjechië en Slowakije twee aparte staten. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X