Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Joodse burgemeester voor Mexico-Stad

Mexico-Stad krijgt een Joodse burgemeester. Politica Claudia Sheinbaum (55) is tevens de eerste vrouwelijke burgemeester van de Mexicaanse hoofdstad. Ze werd zondag gekozen voor de politieke combinatie ‘Samen zullen we geschiedenis schrijven’ (Juntos Haremos Historia). Eerder was ze minister van Milieu in de toenmalige deelstaatregering van Andrés Manuel López Obrador, die zondag tot president van Mexico gekozen werd.

Sheinbaum werd 55 jaar geleden geboren uit Joodse ouders. Haar grootouders kwamen vanuit Litouwen en Bulgarije naar Mexico. In de jaren tachtig studeerde ze aan de Faculteit der Exacte Wetenschappen van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico, waar ze in 1989 een graad in de natuurkunde verdiende met een proefschrift. Al in haar studententijd was ze politiek actief. In 2000 werd ze opgenomen in de deelstaatregering van Obrador als minister van Milieu.

Later werd ze lid van de Intergouvernementele Werkgroep over Klimaatverandering. In 2007 kreeg de groep samen met Al Gore, oud-vicepresident van de Verenigde Staten, de Nobelprijs voor de vrede. Sheinbaum is actief bezig met het jodendom. Ze is een van de 50.000 Joodse inwoners van Mexico-Stad. Nadat ze zondag verkozen was maakte ze een V-teken. Mexico-Stad is een federale staat binnen Mexico. De kiezers zijn overwegend progressief.

Als burgemeester kan Sheinbaum mogelijk het verschil maken voor de Joodse gemeenschap in haar stad. In 2016 ontstonden er spanningen rond Joods Mexico over de omstreden resolutie van de UNESCO over de band tussen Jeruzalem en het Joodse volk. Joden die tegen het voorstel van de VN-organisatie hadden gelobbyd, kregen het te verduren. Tot twee keer toe is hun synagoge in Mexico Stad belaagd. De aanval van een vooralsnog onbekende groep heeft Soekot in Mexico in haar greep gehouden. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X