Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
SGP, PVV: geld Palestijnse autoriteit bevriezen

De Tweede Kamer-fracties van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) en Partij Voor de Vrijheid (PVV) willen dat Nederland de financiële hulp aan de Palestijnse Autoriteit (PA) stopt zolang die doorgaat met het belonen van terreur. Alom is bekend dat de PA familieleden van door Israël gedode of veroordeelde terroristen beloont met hoge uitkeringen. Eerder namen de Verenigde Staten en Australië al een wet aan die het geld aan de PA bevriest zolang die met deze praktijk doorgaat. Deze week maakte ook Israël een dergelijke maatregel bekend.

Als het aan de SGP en PVV ligt, worden de Nederlandse gelden aan de PA eveneens bevroren totdat het betalen van terreur stopt. De partijen roepen minister Stef Blok (VVD) op om het voorbeeld van Amerika en Australië te volgen. Samen hebben SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij en PVV-Tweede Kamerlid Raymond de Roon schriftelijke vragen gesteld. Ze zeggen het betalen van terroristen ‘een perverse prikkel’ te vinden. Verder willen ze dat de Nederlandse regering in Europees verband zal pleiten om vergelijkbare maatregelen te nemen. Alleen als bijna alle hulpgelden stoppen, kan de PA van de Palestijnse president Mahoud Abbas tot een andere gedachte worden gebracht, zo vinden Van der Staaij en De Roon.

Naar alle waarschijnlijkheid zal Blok niet ingaan op de oproep van de kleine christelijke partij en rechts-nationalistische partij. Dit voorjaar liet de minister nog doorschemeren dat hij en het kabinet in principe niet tegen het betalen van families van gevangen te zijn. Het kabinet gaat ermee akkoord zolang de betalingen transparant zijn en gebaseerd zijn ‘op sociaaleconomische behoefte, niet op de duur van de detentie’. Hiermee volgen Blok en zijn collega’s de lijnen van alle voorgaande kabinetten, die er ook niet over dachten om het geven van geld aan de PA stop te zetten. Wel laat de minister een kritisch geluid horen over de betalingen wanneer hij met Abbas of andere Palestijnse bestuurders van Fatah spreekt.

 

  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X