Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
CIDI-jeugd krijgt klappen bij PvdA

Tijdens de PvdA-bijeenkomst waar de Britse Labour-leider Jeremy Corbyn sprak, hebben CIDI-jongeren klappen gekregen. Dit gebeurde donderdagavond in de zaal van Het Paard van Troje in Den Haag. Toen de Engelsman het woord nam, ontrolden de jongelui een rood spandoek tegen hem, waarna er een incident ontstond waarbij tikken werden uitgedeeld. De CIDI-jongeren werden later naar buiten geëscorteerd. Ze gaan snel aangifte doen. Dit alles meldt weekblad Elsevier. Eerder kaartte het CIDI de situatie rond antisemitisme bij Labour al aan door een brandbrief naar Asscher te schrijven.

De jongeren wilden demonstreren tegen het antisemitisme dat binnen Labour heerst. Op het spandoek was te lezen: ‘Labour: for the many, not the few Jew‘, een verwijzing naar een leus van Labour en de antisemitisme-perikelen die de Britse partij de laatste jaren teisteren. Het onderwerp van de avond was niet Jodenhaat, maar belastinghervormingen, een onderwerp dat de PvdA ook aanspreekt. Toen de jongelui het spanddoek onthulden, kregen ze te maken met scheldpartijen. Ook werden ze belaagd en kreeg een van hen klappen. Toen Corbyn klaar was, zijn de CIDI-jongeren door beveiligingsmensen naar buiten gemanoeuvreerd. De jongens willen aangifte doen wegens geweld.

PvdA-voorman Asscher heeft de actie van zijn achterban veroordeeld. Op Twitter zei hij: ‘Verschrikkelijk dat dat gebeurd is, niemand is gerechtvaardigd uit mijn naam geweld te plegen. Ooit’. Het bestuur van het volwassen CIDI is erg boos om wat er gebeurd is en laakt de PvdA. Uit een persbericht: ‘Het CIDI-bestuur staat in deze pal achter zijn jongeren en maakt zich ernstige zorgen over het feit dat een bijeenkomst van een Nederlandse politieke partij zo kan ontsporen, wanneer het gaat om aandacht te vragen voor antisemitisme. Blijkbaar heerst er een sfeer, waarin geweld niet wordt geschuwd om de vrijheid van meningsuiting en het aan de kaak stellen van antisemitisme aan de orde te stellen. Vandaag verscheen in de media een reactie van een PvdA-woordvoerder die erkende dat “er is geduwd en getrokken”, maar “geweld vond hij een zwaar woord.” Hiermee wekt de PvdA de indruk deze ernstige kwestie zelfs te bagatelliseren, hetgeen voor het CIDI-bestuur niet aanvaardbaar is’.

Eerder schreef het CIDI een brandbrief naar Asscher en de PvdA om te waarschuwen voor de antisemitische weg die Labour is ingeslagen en om hem te vragen Corbyn aan te spreken op het antisemitisme-probleem in diens partij. Asscher verwees naar de brief die zijn collega dit voorjaar schreef naar de Joodse gemeenschap en de buitenwereld. Corbyn stelde met een zero-tolerancebeleid te komen.

Sinds 2012 is het aantal antisemitische incidenten binnen Labour behoorlijk toegenomen. Met de komst van de linkse Corbyn als partijleider in 2015, is het antisemitisme nog meer gegroeid. Een speciale partijcommissie deed in 2016 onderzoek naar antisemitisme binnen Labour. Er heerst ‘een bij tijd en wijle giftige sfeer. Waarbij binnen de partij te vaak werd weggekeken’, aldus de onderzoekers. Sindsdien is er vrijwel niets gebeurd om de Jodenhaat binnen de Britse sociaaldemocratische partij te stoppen. Dit voorjaar kondigde Corbyn maatregelen aan en had hij een gesprek met Britse Joodse leiders. Hijzelf heeft de schijn tegen, omdat hij in het verleden veel pro-Palestijnse demonstraties en bijeenkomsten heeft bij gewoond. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X